Generalstrejk mot Mileis motorsågsattack

av PER-ÅKE WESTERLUND // Artikel i Offensiv

Med en massiv generalstrejk och över 1,5 miljoner som demonstrerade tar nu Argentinas arbetare, unga, kvinnokämpar, arbetslösa och pensionärer strid mot president Mileis planerade högerextrema motorsågsmassaker.

Generalstrejken den 24 januari stannade hela landet – kollektivtrafik, skolor och universitet, företag, affärer och banker var stängda. Även arbetare inom jordbruket deltog i strejken. Protester i bostadsområden, på gator och torg, har organiserats i över en månad.
Argentina är återigen i en djup ekonomisk kris. Över 40 procent av befolkningen på 46 miljoner är fattiga. Inflationen förra året var 211 procent och fortsätter att öka. Det extrema missnöjet med tidigare regeringar och avsaknad av ett tillräckligt starkt vänster- och arbetsalternativ gav Milei möjligheten att vinna i ett val där var fjärde väljare inte röstade alls.

Den högerextreme nyliberalen Javier Milei har sedan i valet i december lanserat den kanske hårdaste attacken mot arbetare och demokratiska rättigheter i något land.
En stor devalvering på 50 procent, det vill säga allt som importeras blir 50 procent dyrare. Han vill avskaffa pristak på hyror och avskaffa regler mot extrema prisökningar på varor. Subventioner på energi och transporter avskaffas.
Massiva privatiseringar och nedskärningar. I första omgången sänks pensionerna och 7 000 statligt anställda sparkas.
Han har lagt ner nio av regeringens departement, däribland det med ansvar för kvinnor och mångfald. Han hotar aborträtten, som vanns 2020 efter många år av massiv kvinnokamp som särskilt riktades mot mäns våld mot kvinnor. Milei är uttalad antifeminist och avskaffar nu lagar mot detta våld. Även miljödepartementet har stängts.
Han vill inskränka rätten att protestera och demonstrera, inklusive strejkrätten.
Han vill driva igenom en ”totallag” med upp till 1 000 ändringar i lagar och regler som till exempel ger honom rätt att fatta beslut utan att gå via parlamentet.
Milei har snabbt blivit en hjälte för extremhögern internationellt, med stöd från bland andra Donald Trump och Elon Musk. På toppmötet World Economic Forum i Davos fick han stort utrymme för sitt tal mot “nymarxister” och mot aborträtten.
Hans ministrar fördömde generalstrejken som de påstod var organiserad av en fackliga maffia.

Argentina har starka fackföreningar, 40 procent av 13 miljoner registrerade arbetare är med i facket. Dessutom organiseras även den informella sektorn, som omfattar 8 miljoner. Fackföreningarna är kända för sina stora vägblockader, något som Milei nu vill förbjuda.
Men de fackliga ledningarna är som i många andra länder inte inriktade på kamp, utan på förhandlingar och samförstånd. Det var det starka trycket underifrån som tvingade fram generalstrejken.
Mileis löften om att reda upp den ekonomiska krisen har inga möjligheter att lyckas. Han genomför nu en stor massaker på landets resurser, i allians med Internationella Valutafonden IMF, som Argentina har stora skulder till.

Kampen har bara börjat. Ilskan och kampviljan är tydlig. Nu behövs både fortsatt organisering och en plan för de strejker och protester som krävs för att störta Milei och hans politik.
Mileis valseger och attacker är en allvarlig varning. Alla kapitalistiska regeringar i Argentina har lett fram till nya djupa kriser och många har skakats av masskamp. Nu behövs ett socialistiskt, revolutionärt arbetaralternativ.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!