Generalstrejken i Norge

2015-01-29 10:53:10


Hundra tusentals manifesterade på nära 200 orter i Norge.

I två timmar stod Norge still i en generalstrejk den 28 januari. Hundratusentals strejkade och stora demonstrationer organiserades på 200 platser. Arbetarrörelsen markerade starkt mot den mörkblå regeringens attacker på arbetstryggheten. Offensiv var på plats i Oslo, Trondheim och Narvik.

Ministern buades ut i Oslo

Arbetare från järnvägen, bussar, Ringnes bryggeri, byggarbetsplatser, kontor, sjukhus och andra arbetsplatser kom i gruppvis i hällande regn till Stortinget i Oslo. En politisk generalstrejk är i sig en historisk händelse som visar arbetarnas styrka.

Hela landet stod stilla under de två timmarnas strejk. Butiker och förskolor stängde, flyg och tåg stod stilla. Specialbokade bussar körde de strejkande in till centrala Oslo.

Ingen behövde tvivla på ilskan mot regeringens förslag till sämre arbetsvillkor. Uppemot 20 000 samlades för att lyssna på talare och artister. När högerregeringens ansvarige minister, Robert Eriksson från Fremskrittspartiet, bjöds upp på scenen att försvara försämringarna exploderade åhörarna i burop och visslingar.
Eriksson gjorde inget försök att redovisa detaljerna i regeringens förslag: fler tillfälliga jobb under längre perioder, försämrade övertidsvillkor, längre arbetstid och fler arbetshelger när arbetsgivarna så vill. Att Sverige är ett varnande exempel är det många i Norge som förstår.

LO-ordföranden Gerd Kristiansen beskrev dagens protester i 200 städer och på orter landet runt som en “markering”. De flesta demonstranterna verkade dock vilja ha både fortsatt kamp för att vinna och att utvidga protesterna till en kritik mot regeringen som helhet. Många påpekade att det är kvinnor som konsekvent drabbas hårdast av den mörkblå regeringens politik.
LO-ordföranden lyckades trots sin försiktighet om hur kampen går vidare sammanfatta fackets roll när hon sa att “Fackföreningsrörelsens viktigaste bidrag till det norska samhället har varit att folk i det här landet inte behöver stå med mössan i hand på chefens kontor”.
Utöver LO deltog också motsvarigheterna till TCO och Saco, Unio respektive YS.
Offensivförsäljningen gick mycket bra trots regnet. Åtta aktiva, varav tre från Sverige, sålde 105 Offensiv och delade ut drygt 600 flygblad.

Per-Erik Eriksson, fackligt aktiv i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund), Livsmedelsarbetareförbundet:
– 60 anställda kommer att strejka på mejeriet där jag är fackligt aktiv. Inom NNN kommer strejken att vara total på Ringnes bryggeri och på Coca Cola.
Tore Eide Svenning,
integrationsspecialist på motsvarigheten till Arbetsförmedlingen:
– Vi måste kämpa mot hela högerpolitiken. Det är egentligen liten skillnad mellan högerregeringen och den tidigare, som leddes av Arbeiderpartiet. Asylpolitiken var inte bättre förr. Och det var den rödgröna regeringen som privatiserade Telenor och delar av Statoil.


Arbetarrörelsen fyllde torget i Trondheim

Torget i Trondheim är väldigt stort. Och ändå var stora delar av torget fyllt. Det var många fackliga fanor och plakat. Alla delar av arbetarrörelsen var där, både byggarbetare, sjuksköterskor och tjänstemän, totalt 15 000 demonstranter.

Det fanns ungdomar där men med tanke på den stora andelen studenter i staden var de få och det hade inte heller arrangerats någon elevstrejk.
För oss socialister från Sverige var det påtagligt hur insatta många var i hur skadlig nyliberalismen i Sverige har varit, bristen på motstånd och stolthet över arbetartraditionerna i Trondheim. Folk bedömde att uppslutningen i strejken har varit bra men inte total.
Manifestationen var väldigt stor.

De tre talarna kom från var och en av de tre fackliga federationerna. Mette Nord, Ordförande för Fagforbundet (motsvarande Kommunal) sa att de 1,5 miljoner fackanslutna i Norge står enade idag för trygga och säkra jobb. Hon utlovade seger men det var oklart hur.
Det som hänvisades till var att just Trondheims mer röda kommun kommer att se till att den nuvarande arbetsmiljölagen fortsätter att gälla lokalt men vad kampen handlar om är ett generalangrepp från högern på hela arbetarrörelsen. Därför är det viktigt att kampen fortsätter och trappas upp. 36 personer köpte Offensiv under demonstrationen och sju av dem tog prenumeration.

Synnøve Torgesen
– Det här är väldigt bra. Att vi är 15000, har aldrig varit på så stor demonstration i Trondheim. Det är större än vad första maj demonstrationerna brukar vara.
– 8 mars förra året innebar ett feministiskt uppvaknande över hela landet som svar på regeringens försök att inskränka aborträtten genom reservationsrätt för läkare. Det var stora demonstrationer då också och vi vann, så det har vi i ryggen nu.
– Kampen för arbetsmiljölagen hör ihop med en allmän kamp mot högerregeringen. Att de nu vill sälja ut statliga företag och egendom så som skogen och fiskenäringen. Även flygtåget.Arne Amdal och Per Gunnar Österlie, lärare på lärarutbildning, medlemmar i Utbildningsförbundet, Unio
– Det är stor uppslutning idag. Vi vill inte ha fler osäkra anställningar.
– Vi lärare strejkade redan i våras för arbetstiderna och frågan om arbetsplats förlagd arbetstid och centralt beslutad fördelning av arbetstiden. Den gången lönade det sig att strejka, vi vann!
Ingunn Strand Johansen, samordnare LO fellesorganisationen, fackförbund för socionomer, förskolepedagoger med flera
– För oss i offentliga sektorn är det här jätteviktigt, det handlar om arbetstider, längre skift, helgarbete.
– Om de ska införa söndagsöppet så måste även barnomsorg mm ordnas, annars innebär det diskriminering.
– Regeringen syftar att försvaga facken och införa en mer konfrontativ linje, skrota trepartsöverenskommelsen.
– Fremskrittspartiet är så aggressiva. De har lovat att klämma åt tuben så hårt på mitten att det inte går att klämma tillbaka (dvs oåterkallelig politik).
– Kampen är inte över. Vi i Trondheim kommer inte nöja oss med det här. Vi diskuterar vidare på Trondheimskonferensen i helgen. Den här strejken byggdes upp och förbereddes av lokala strejker i Trondheim och Oslo i höstas.


Bra uppslutning i Narvik

I Narvik samlades uppåt tusen personer på Rådhusplassen under strejken, i en stad med 18-19000 invånare. Offensiv talade med några fackligt aktiva om den historiska strejken.
– Det var riktigt bra uppslutning, alla var där! Både unga och gamla och från privat och offentlig sektor, säger Sissel-Anne Clausen, ordförande för Fagforbundet (ungefär motsvarande Kommunal i Sverige).
– I den här frågan har många en bestämd åsikt. 60-70 procent säger nej, säger Fred Roger Sivertsen, huvudskyddsombud på Norsk Jernbaneforbund i Narvik fellesorganisasjon.

Ilskan mot den nya Arbetsmiloloven är massiv.
– Det har ju gått åt helvete i Sverige, varför pröva här? Vi ser många svenskar som kommer hit till Norge och jobbar som inte lyckats etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige, säger Sissel-Anne Clausen.
– Arbetsmiljoloven är som en bibel för oss som jobbar, säger Fred Roger Sivertsen.

Mer tillfälliga anställningar, arbetsdagar på 13 timmar utan övertid, arbete varje söndag, mer frågor ska avgöras lokalt utan strejkrätt. Det är saker som den nya lagen öppnar upp för.
– Det finns redan många som har deltidsarbete och tillfälliga jobb, och kan ha det i flera år, säger Sissel-Anne Clausen.
– Vad det handlar om är att flytta över mycket mer makt till arbetsgivarna, säger Fred Roger Sivertsen.

Varken Sissel-Anne eller Fred Roger tror att den politiska strejken räcker.
– De lyssnar inte på dem som valt dem och arbetsmarknadsministern Eriksson (Fremskrittspartiet) är ganska arrogant. Regeringen vill ju också sälja statliga Telenor, snabbtåget mellan Oslo och Gardemoen osv. Vi misstänker att de också kan försöka privatisera Ofotsbanan (Malmbanan på den norska sidan). Vi märker överhuvudtaget att förhandlingarna är mycket tuffare än förr. Den blå-blå regeringen är inte för arbetarna, säger Fred Roger Sivertsen
– De kan möjligtvis bli förändringar i lagen för att regeringen ska få med sig Venstre och Kristelig folkeparti i riksdagen, säger Sissel-Anne Clausen.
När Offensiv tar upp frågan om en strategi för att trappa upp kampen säger båda att de inte känner till några sådana planer.
– Vi har inte diskuterat det ännu men i så fall borde initiativet komma från LO. Sen kommer frågan kanske upp i förhandlingarna kring mellanuppgörelsen i vår, och förstås i kommunvalet senare i år och Stortingsvalet, säger Sissel-Anne Clausen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!