Geopolitik och det kalla kriget

De nya Natomedlemsländerna ger Västmakterna ytterligare fördelar mot Kina och Ryssland i Arktis. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Det intensifierade nya kalla kriget mellan den amerikanska och kinesiska imperialismen är en viktig grund för Natos expansion. Trots att Nato fortfarande formellt är en nordatlantisk allians har fokus blivit alltmer globalt. Vid Natos toppmöte i Madrid 2022 bjöds regeringarna i Australien, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea in för första gången som ett led i att bygga upp blocket mot Kina.
Med Sverige och Finland som medlemmar uppnår Nato viktiga geostrategiska mål, inklusive nästan fullständig kontroll över Östersjön, som nu kallas en ”Natosjö”. Ryssland kontrollerar endast hamnområdena runt S:t Petersburg och Kaliningrad. Nato kontrollerar nu Öresund, den enda vattenvägen mellan Nordsjön och Östersjön. I Östersjön beskrivs Gotland av militärer som ett osänkbart hangarfartyg. Gotland ligger nära de baltiska staterna – och Ryssland – och en svensk militär upprustning av ön har redan påbörjats.
Den svenska flottan har stridsbåtar och ubåtar som är anpassade för Östersjön, och dess trupper är vana vid skärgårdarna. De flesta andra Natostyrkor har ingen sådan marin eller havsbaserad förmåga. För Baltikum och Östeuropa är Sverige också ett perfekt område att lagra förnödenheter och använda som transit.

De nya Natomedlemsländerna ger Västmakterna ytterligare fördelar mot Kina och Ryssland i Arktis. Den stora regionen har blivit allt viktigare i takt med att klimatförändringarna smälter isarna. Det är en region med rika naturresurser (olja, gas och mineraler) med möjliga nya sjövägar som kan förkorta transportsträckorna.
Av de åtta medlemsländerna i Arktiska rådet (Kanada, Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Ryska federationen och USA) är nu sju med i Nato. Vid sidan av Ryssland står naturligtvis den kinesiska regimen redo att exploatera regionen. Detta är en nyckelarena i det nya kalla kriget, där inget av blocken bryr sig om de miljökatastrofer som kommer att följa.
Norra Sverige har också blivit viktigare i takt med att Rysslands viktiga baser och kärnvapenlager i nordvästra delen av landet byggs ut. Norrbotten är också centralt för Europas gruvindustri, från järnmalm till sällsynta jordartsmetaller, av vilka Sverige har de största fyndigheterna i Europa.
Både EU och Nato kommer att sätta stark press på den svenska staten att öppna nya områden för exploatering. De nya stora ”gröna” industriprojekten, inklusive stålindustrier och batterifabriken i Skellefteå, ska också ses i ljuset av det kalla kriget.
Nato är också en vinnare inom ett annat område från kalla kriget, telekomteknik, genom att säkra de globalt ledande 5G-företagen Ericsson (Sverige) och Nokia (Finland). Deras tidigare huvudkonkurrent, kinesiska Huawei, har redan förlorat de flesta marknaderna i väst. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!