GIRIGHETEN SLÅR ALLA REKORD

I MARGINALEN

Vinsterna och aktieutdelningen slår alla rekord. Under förra året ökade vinsterna mer än dubbelt så snabbt som lönerna, vilket ger en ny utdelningsfest och miljardregn över aktieägarna.
Enligt Dagens Industri ska drygt 380 miljarder kronor skiftas ut till aktieägarna. Det är en summa som är ungefär lika stor som vad landets regioner spenderar på sjuk- och hälsovården i år.
Årets aktieutdelning är dessutom betydligt större än vad skolväsendet – grund- och gymnasieskola, förskola, fritidshem, kommunal vuxenutbildning och mycket mer – årligen kostar. Så visst finns det pengar, men i helt fel fickor.
Som vanligt är storbankerna värst. För första gången någonsin delar de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – ut över 100 miljarder kronor till sina aktieägare. Det skulle räcka till hundratusentals nya välfärdsjobb.
En annan värsting är AB Volvo, som med sina 37 miljarder kronor slår svenskt rekord i utdelning i år.
”AB Volvo – tillverkare av lastvagnar, anläggningsmaskiner, bussar och båtmotorer – är en vinstmaskin som med viss möda hämtade sig efter finanskrisen för femton år sedan. Men som under senare år gjort det ena rekordresultatet efter det andra. De senaste tio åren har företaget dragit in 249 miljarder kronor i vinst, efter skatt. Större delen, mer än tre fjärdedelar, av den vinsten har gått till aktieägarna: 195 miljarder kronor. Under samma period har investeringarna uppgått till 113 miljarder kronor. Alltså betydligt mindre än vad aktieägarna fått”, skrev Dagens Arbete den 11 mars.
AB Volvo och storbankerna visar hur parasitär dagens kapitalism är.

Storbolagen gör rekordvinster samtidigt som man skär ned och minskar antalet anställda.
Det gäller exempelvis AB Volvo och Ericsson som delar ut drygt 9 miljarder kronor till aktieägarna, samtidigt som bolaget säger upp 1 200 anställda i Sverige. I början av mars meddelade Handelsbankens ledning att antalet anställda ska minska med ytterligare 800 personer. Det är samma bank som ger sina aktieägare nära 26 miljarder kronor i år.

• Expropriera exploatörerna. Förstatliga banker och storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!