Givande RS-möte om bostadskamp och socialism

RS har politiska träffar varje vecka – skriv till rs@socialisterna.org om du vill delta. På bild den stora demonstrationen mot marknadshyra den 18 september i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 3 november höll Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ett öppet möte i Södermalm, Stockholm där både personer nyfikna på partiets politik och medlemmar träffades. 

Mötet kretsade mest kring kampen mot marknadshyror och de två viktiga segrar som uppnåtts. Massiv gräsrotsorganisering initierad av bland andra Rättvisepartiet Socialisterna gav råg i ryggen åt Vänsterpartiet så att de vågade fälla den socialdemokratiska regeringen eftersom de tänkte driva igenom marknadshyror i nybyggnation. 
Dessutom lyckades RS uppmärksamma media och allmänheten om den överenskommelse i slutna rum som HGF-topparna i Stockholm och hyresvärdarna tänkte skriva under för att införa så kallade Stockholmshyror, som är en bakväg till marknadshyror. Den offentliga uppmärksamheten och motståndet ledde till att förverkligandet av Stockholmshyrorna skrotades, vilket är ännu en seger för alla oss som vill stoppa marknadshyror. 

På onsdagens öppna möte tog flera närvarande upp många olika aspekter av den akuta och långvariga bristen på hyresrätter med hyror som låginkomsttagare har råd med. Hur den kapitalistiska och profitbaserade bostadspolitiken är en del av de skenande klassklyftorna vars konsekvenser bland annat är ökande gängkriminalitet och dödsskjutningar. 
Rättvisepartiet Socialisterna har tagit fram ett förebyggande 34-punktsprogram som står i skarp kontrast till batonghögerns repressiva åtgärdsprogram mot människor som bor i strukturellt diskriminerade bostadsområden. 
Vidare togs FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow upp och att Rättvisepartiet Socialisternas international ISA har cirka 300 representanter på plats, självklart även från Sverige. 
Även Sveriges behandling av asylsökande afghaner i Sverige togs upp och hur Migrationsverket använder miljontals kronor till förvar av människor vars enda “brott” är att de sökt asyl i Sverige.
Den aktuella situationen inom barnmorskeupproret nämndes också och vi ser fram emot barnmorskornas demonstration den 16 november. 
Mötet var väldigt intressant och informativt – jag ser fram emot nästa!

Gå med i RS – läs mer här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!