Glasflaska kastad mot RS manifestation den 9 november i Borås

2015-11-11 12:35:34
Den 9 november samlades 40 personer på Stora torg i Borås tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna (RS) för att uppmärksamma årsdagen av Kristallnatten, som mot slutet av manifestationen blev attackerad av att en glasflaska slängdes mot deltagarna.

–Manifestationen angreps i slutet av manifestationen av att någon kastade en glasflaska, berättar arrangören David Lindqvist från RS Borås.
Rättvisepartiet Socialisterna, som organiserade manifestationen, upprättade en polisanmälan och polisen tog flaskan i beslag.

Badriya Rooble talade på manifestationen om behovet av kamp mot rasism för att skapa trygghet mitt i den rädsla som många upplever efter bränderna mot flyktingförläggningar.
– Att uppmärksamma Kristallnatten är inte bara av historisk karaktär, utan är högst aktuell idag när fascisterna växer i Europa och flyktingförläggningar brinner, konstaterade Amer Mohammed Ali, aktiv i Asylrörelsen.
Det var under det sista talet som Kristofer Lundberg, RS Västsveriges ordförande, höll som någon kastade glasflaskan riktad mot manifestationen. 

Flaskan kom från ett av de höga hus som omger Stora Torget. Glasflaskan krossades mot marken precis bredvid en deltagare.
Manifestationens deltagare besvarade inte provokationen, utan lät polisen ta hand om de misstänkta förövarna. Anmälan om hatbrott och försök till grov misshandel upprättades.

– Händelsen i sig visar att kampen mot fascism är högst aktuell, säger David Lindquist. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!