Global socialism för fred & klimat

Det är arbetarklassens kamp och organisering som ger freden en chans. Slut upp med Socialistiskt Alternativ på 1 maj (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Demonstrera med Socialistiskt Alternativ/ISA på 1 maj. Antimilitarism och motstånd mot all imperialism har alltid genomsyrat 1 maj och i år är det viktigare än någonsin att demonstrera för klimatet, fred och internationell socialism. Det är arbetarklassens kamp och organisering som ger freden en chans.

På sin första kongress 1889 beslöt Andra Internationalen, som förenade socialistiska masspartier och fackföreningar, att samla världens arbetare till gemensamma aktioner på 1 maj för 8 timmars arbetsdag.
De demonstrationer som genomfördes året därpå (1890) blev en större framgång än vad någon hade vågat hoppas på och mycket snart blev 1 maj en global kampdag för internationell solidaritet och fred.
”Kampen mot militarismen kan inte skiljas från klasskampen och kampen för socialism (…) Därför måste vi att med all kraft bekämpa den militära upprustningen och vägra att ge medel till denna upprustning”, uttalade den Andra Internationalen under 1900-talets första år och manade till generalstrejk mot militarism, nationalism och krigshot.

I likhet med den tid som följde efter att Andra Internationalen hade bildats präglas vår tid av militär kapprustning och allt mer skarpladdade motsättningar mellan de imperialistiska makterna, vilket resulterat i ett nytt kallt krig mellan USA och Kina. Även Ukrainakriget är ytterst en följd av dessa motsättningar.
Kombination av systemets alla kriser och den imperialistiska maktkampen har åter satt militarism och nationalism i förarsätet. Kapitalisterna och deras regeringar har skyndat sig att rusta upp sin stat mot såväl rivaler på världsarenan som mot arbetarnas och ungdomens kamp på hemmaplan som makteliten ser som sin inre fiende.
Som socialister är vi självfallet emot Putins krig, men också emot Västimperialismen som har utnyttjat kriget för att stärka sin makt på världsarenan, rusta Nato och för att genomföra den kraftigaste militära upprustningen i modern tid.

Militarism och nationalism är åter i förarsätet.

”Världens militärutgifter ökade 2022 för åttonde året i rad till rekordnivån 2 240 miljarder dollar. Den klart största ökningen, 13 procent, noterades i Europa”, konstaterade fredsforskningsinstitutet Sipri i sin senaste rapport.
År 2022 blev också ett år av mer krig i världen än någon gång sedan andra världskrigets slut.
Samtidigt som världens regeringar satsar miljarder på att rusta sin krigsmaskin kan den globala medeltemperaturen passera 1,5-gradersmålet redan nästa år. Men det blir missiler och kärnvapen istället för klimatsatsningar och fattigdomsbekämpning.
Militarismen och den intensifierade kapitalistiska exploateringen av människor, natur och djur har åtföljts av ökat förtryck och återkommande attacker på demokratin.
Globalt är demokratin på reträtt och i Sverige har militarismen och Natoansökan kantats av attacker mot yttranderätt och åtgärder som hotar rättssäkerheten.
Sverige är ett av de länder i Europa som procentuellt har spenderat mest pengar på att rusta upp sitt militära försvar under 2022 jämfört med tidigare år, enligt Sipri.
Upprustningen sker på bekostnad av klimatet, välfärd och demokratiska fri- och rättigheter.

Därför säger Socialistiskt Alternativ och Offensiv:
• Rusta välfärden, inte militären
• Nej till svenskt Natomedlemskap. Riv avtalet med Erdoğan. Stoppa utvisningarna till Turkiet.
• Varken Putin eller Nato – kamp mot all imperialism
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud. Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!