Global solidaritet med aborträttskampen i USA

Nu mer än någonsin behöver vi bygga den internationella socialistiska feministiska rörelsen starkare. Gå med i RS, ISA och ROSA (Foto: Socialist Alternative).

av ISA & ROSA International // Artikel i Offensiv

USA – som felaktigt har hävdat att den för ett krig för kvinnors rättigheter i hela världen – för nu ett krig mot kvinnor inom sina egna gränser, ett krig som får konsekvenser över hela världen.

International Socialist Alternative och ROSA International Socialist Feminists uppmanar till global solidaritet när kvinnor, arbetare och fattiga människor i USA reser sig för att försvara rätten till abort. Vi, socialistiska feminister och arbetare, bygger upp internationella motståndsnätverk i Latinamerika, Afrika, Mellanöstern, Europa, Ryssland, Kina och andra delar av Asien.
Den 3 maj läckte det ut att majoriteten av domarna i USA:s högsta domstol har som mål att riva upp Roe v Wade-domen som sedan 1973 ger kvinnor laglig rätt till abort i USA och som ligger till grund för många andra progressiva lagar, inklusive preventivmedel och hbtq+-rättigheter.
Detta har mötts med vrede av kvinnor, ungdomar och arbetare i landet, där den stora majoriteten vill behålla rätten till abort. Protester har följt på protester. När vi reser oss för att stödja denna kamp över hela världen gör vi det för att den behövs.
Under de senaste tio åren har den feministiska kampen vunnit viktiga strider. Irland vann aborträtten 2018, Sydkorea 2019, Argentina 2020 och abort avkriminaliserades i hela Mexiko 2021. Colombias högsta domstol legaliserade i februari i år abort upp till vecka 24.
Parallellt med detta driver högern sin kamp mot kvinnors och transpersoners rättigheter. Förra året lyckades den kristna högern driva igenom ett nästan totalt abortförbud i Polen, i Kina begränsar diktaturen rätten till abort som en del av sin strävan att skapa en större inhemsk ekonomisk marknad, och nu följer USA:s högsta domstol efter.

Det är Donald Trumps sexistiska agenda som nu rullas ut. När Trump var vid makten utnämnde han tre nya domare till domstolen och han valde medvetet kandidater som var emot aborträtten för att tippa domstolens majoritet och riva upp Roe. Om detta lyckas kommer aborter automatiskt att förbjudas i 13 delstater som redan har föregripit händelserna och antagit lagar som de nu pressar högsta domstolen att godkänna.
Många fler delstater förväntas förbjuda abort under veckorna och månaderna efter ett beslut om att upphäva Roe, om det blir det slutliga domstolsbeslutet. I abortförbudet i Texas, som redan gäller i sex månader, uppmanas alla som kommer i kontakt med en gravid kvinna som vill göra abort att bli en statlig informatör – en taxichaufför skulle till exempel kunna dömas för medhjälp till abort.

Men folkets ilska är lika stor även mot Demokraterna, eftersom de lät detta ske. Både Obama och Joe Biden har lovat att lagstifta om rätten till abort, men båda har svikit sina löften. Ännu en gång har Demokraterna visat att de är ett av storföretagens två partier.
Om det hade funnits ett massparti för arbetarklassen hade det istället kunnat förbereda arbetare, kvinnor, ungdomar och svarta för den kamp som krävs. Lärdomen från Black Lives Matter-rörelsen, som också fick stort stöd internationellt, är att spontana protester inte räcker. Det behövs mer organisering och ett socialistiskt politiskt program som ser igenom statens dubbla natur.
Det finns ingen annan utväg än att kämpa. Pandemins fruktansvärda år av sjukdom och död gav upphov till en skuggpandemi av ohälsa och fattigdom – särskilt för kvinnor, både genom intensifieringen av dubbelarbete när skolor och vårdinrättningar stängdes, av stress för all vårdpersonal och inte minst genom explosionen av mäns våld mot kvinnor i hemmet. Men det som världens regeringar försökte rädda var storföretagens och bankernas vinster.

Samma vecka som högsta domstolens plan att krossa Roe v Wade läckte ut meddelade talibanregimen i Afghanistan att det nu är obligatoriskt för kvinnor att bära burka (en slöja som täcker hela kroppen och ansiktet) när de lämnar sina hem. Socialistiska feminister över hela världen tar emot dessa nyheter med bestörtning. Kvinnors kroppar görs till objekt i statens intresse. Den konservativa högern i USA, Putins despotiska regim i Ryssland och diktaturen i Kina vill alla stärka familjens roll som bärande pelare i hierarkiska samhällen.

Att världens mäktigaste imperialistiska stat försöker ta detta steg riskerar att sätta en farlig standard som vi måste stoppa. Kvinnors hälsa kommer också att påverkas till det sämre genom fler graviditeter, psykiskt lidande och användning av farliga abortmetoder. På grund av vinstintresset och den klassuppdelade hälso- och sjukvården är dessutom mödradödligheten redan oacceptabelt hög i USA.
Abortrestriktioner som gör gravida människors kroppar till föremål för rättsliga strider kommer att göra graviditeten farligare för alla och leda till fler mödradödsfall.
Detta är i sig ett slag mot kvinnors och arbetares kamp. Den reaktionära, antifeministiska Trump-högern kommer att stärkas i andra länder och med den kommer könsrelaterat våld, transfobi, rasism, fanatism och våld. Det är ett slag mot allas hälsa oavsett kön när sociala välfärdsvinster hotas. Denna omvända revolution i världens mest dominerande stat stärker högerpopulism och religiös fundamentalism över hela världen och försvagar kvinnors rättigheter överallt. Detta försvagar i sin tur alla andra viktiga kamper som mot krig, för arbetstagares rättigheter och för klimatet.

Därför uppmanar International Socialist Alternative och ROSA International Socialist Feminists kvinnokamporganisationer, fackföreningar, feminister, hbtq+-organisationer och sociala rörelser över hela världen att agera nu. Våra kamrater i Socialist Alternative i USA har redan fått tusentals människor att gå ut på gatorna för att bekämpa detta förbud, och vi bygger upp student- och arbetarstrejker samt starka socialistfeministiska kontingenter vid de massaktioner som för närvarande äger rum.
ISA och ROSA har erfarenhet av tidigare kamp för aborträttigheter. ROSA på Irland spelade en central roll i den massrörelse som för bara några år sedan ledde till fri abort på begäran i tidiga graviditeter. Vi vet att denna kamp kan vinnas.
ROSA och ISA organiserade solidaritetsprotester den 14 maj i flera länder för att hjälpa till att bygga upp ett internationellt tryck mot domstolens beslut. Detta var bara början – om du vill hjälpa till att bygga upp en kämpande solidaritetsrörelse, ta kontakt med oss.

HÄR kan du se bilder från protestaktionerna i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!