Global solidaritet med ryska antikrigsaktivister

Utanför ryska ambassaden i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Fredag den 20 maj anordnade International Socialist Alternatives (ISA) sektioner runtom i världen solidaritetsaktioner för Dzhavid Mamedov och andra antikrigsaktivister som har fängslats under Putinregimens hårdnande förtryck (se foton). I Stockholm protesterade Rättvisepartiet Socialisterna utanför ryska ambassaden, där vi även överlämnade ett protestbrev.
Det flygblad som ISA hade producerat inför solidaritetsaktionerna återges här:

”Det har snart gått tre månader sedan Putinregimen invaderade Ukraina. Redan från början har tiotusentals ryssar gjort motstånd och modigt kritiserat kriget och regimen, med stor risk för politisk förföljelse och arresteringar. Mer än 15 000 människor har gripits, många har utsatts för polisvåld, tortyr och långa fängelsestraff.
Dzhavid Mamedov är socialist, antikrigsaktivist, aktiv för kvinnors och hbtq+-rättigheter, organisatör av studentfack, och deltagare i protesterna mot Lukasjenko i Belarus och mot Putinregimen i Ryssland. Idag är han i fängelse efter att ha arresterats för tredje gången för sitt motstånd mot kriget.
Regimen har försökt isolera honom och skrämma honom, låsa in honom och placera polisspioner i hans cell. Polisen grep honom på hans arbetsplats och bevakade hans bostad omedelbart efter hans förra period i fängelse. Nu försöker de konstruera ett brottsåtal mot honom, och nästa gång kan han dömas till 5 eller 10 års fängelse. Han måste skyddas.
Dzhavid är inte ensam. Kritt Ukraintsev, som ledde strejken för cykelbuden, och redaktionen för studenttidningen DOXA, som tagit ställning mot kriget är också bland de många gripna. Alla som protesterat mot kriget måste släppas omedelbart!

ISA kräver:
• Omedelbart frigivande av Dzhavid Mamedov och alla som protesterat mot kriget.
• Omedelbart slut på kriget i Ukraina, tillbakadragande av alla ryska trupper, slut på Natos expansion och sanktioner.
• Dramatisk minskning av militärutgifterna – resurserna ska gå till vård, utbildning och återuppbyggnad.
• För arbetarsolidaritet i Ryssland, Ukraina och hela Europa mot krigshetsare, oligarker och högerpolitiker. För en socialistisk värld där nationers självbestämmande inklusive minoriteters rättigheter är säkrade, och där natur- och industriresurser är offentligt ägda och demokratisk planerade i allas intresse.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!