Globalas elever strejkar till stöd för lärarna

2012-10-11 11:38:53
Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm kommer att strejka i solidaritet med sina lärare den 10 oktober.
– Det är så skönt att gå på en skola som är solidarisk, säger Globala-eleven Tilde Sohlberg.

Globala Gymnasiets elevkår manar sina skolkamrater till strejk.
”Vi ska genomföra en elevstrejk för höjda löner för lärarna! Vi ser gärna att så många som kan och vill strejkar genom att tillsammans gå ut ur skolan ut på skolgården på onsdag 10/10 kl 9.30 på morgonen”, skriver de på facebookevenemanget som fungerar mobiliserande.
– Det här är relevant för oss. Om lärarna är missnöjda och oroade så drabbar det oss också. De engagerar sig i oss och vi måste engagera oss i dem, säger Tilde Sohlberg.
– Sen tycker jag också att det är viktigt att engagera sig i just lönekampen. Läraryrket hade en högre status och löner när det var mansdo­minerat, men nu när det är kvinno­dominerat har lönerna stannat av, säger Jacob Karlsson, även han elev på skolan.
Eleverna lutar sig mot sina rättig­heter i skollagen för att bedriva demokratiska verksamheter.

Hur är stämningarna inför strejken?
– Alla är taggade! Det känns bra att se bortom alla politiska floskler och faktiskt göra något konkret, säger Jacob.
– Ja, och vi vill visa att det här inte bara är relevant för lärarna, säger Tyra Hörling.
Andrea Nylin, en av de elever på Globala som sitter i ”demokratiutskottet” på skolan, berättar att:
– På onsdag kommer vi att strejka eftersom elevperspektivet inte har tagits med i förhandlingarna. Det drabbar även oss. Och att lärarna inte får en skälig lön är förfärligt.
– Här på Globala har ju lärarna ett annat system också. Lärarna går ner i arbetstid, så de jobbar inte 100 procent eftersom de inte skulle hinna med allt de måste göra då. De avstår från flera tusen kronor varje månad för vår skull! säger Hanna Schagerström som sitter i elevkåren.
– Eftersom lärarnas avtal gör att de inte kan strejka, gör vi det i­stället, säger Andrea.

Kommer ni att försöka sprida strejken till andra skolor?
– Ja, strejkkommittén ringer runt till media och det är många som nappar. En medlem i demokratiutskottet pratar nu med elevkårer på andra skolor, säger Andrea.
– Vi vill visa att det inte slutar här. Vi stödjer aktivt de röster som är för en omförhandling av lärarnas avtal och dem som vill ha en debatt om avtalet, fortsätter hon och tillägger:
– Vi har många engagerade elever! Det är kul att så många är på.
En modell för många andra elevstrejker har varit att eleverna efter samlingen på den egna skolan tågar till Sergels torg för en gemensam samling med andra skolor. Detta möjliggör också för elever från de skolor som inte hinner få till stånd en skolstrejk att ansluta och delta.
Anna Löfgren
Hugo Witting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!