Göteborg: 10 protester mot marknadshyror

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Det 12 september färgades Göteborgs stadsdelar av protester mot januariavtalet och marknadshyra. På 10 lokala torg i staden samlades människor i ilska och oro över regeringens utredning om friare hyressättning. På Järntorget samlades 200 personer, på Mariaplan 70, i Angered 50. Protesterna spreds ut för att kunna garantera social distansiering med anledning av covid-19.

På Olskrokens torg talade Axel Lyckberg från 18 aprilkommitten:

– Den 24 april ligger 547 patienter på intensiven för corona. Samma kväll smyger regeringen ut nyheten om att de tillsätter en utredning om att införa fri hyressättning.

I Angered centrum öppnade Patrik Hooghwinkel från Rättvisepartiet Socialisterna sitt tal med:

– Vi protesterar mot hörnstenen i det nyliberala regeringsunderlaget det så kallade januariavtalet, nämligen marknadshyror.

I Gamlestaden ekade Catherine Hols tal från 18 aprilkommitten:

– Bostadsmarknaden är en mardröm för oss som inte har höga inkomster, men en guldgruva för ett litet antal fastighetsmiljardärer som berikar sig på vår bekostnad. Nu riskerar situationen bli ännu värre.

På Frölunda torg kontaterade Carolina Enmarket från förbundet Allt åt alla att:

– Det blir svårare för medborgare i vår stad att hitta ny bostad, flytta hemifrån eller bo kvar i områden de har vuxit upp i. Vi samlas för att vi vägrar stå tysta när politiker och näringslivet driver igenom marknadsmässiga hyror på våra boenden.

På Mariaplan i Majorna talade Britta Brus från 18 aprilkommitten:

– Vi som redan varit med om renovräkning, vi förstår inpå bara skinnet vad det innebär att handskas med en hyresvärd som sätter pengar och förtjänst framför rätten till ett hem.

På Hammarkulletorget slog Tommy Södergberg från Vänsterpartiet fast att:

– 30 års attacker från Svenskt Näringsliv och en borgerlig politik har omfördelat samhällets resurser och rikedomar där de tagit från fattiga för att ge till de rika. Vi ser resultatet i ökad bostadssegregation, segregation i skolan, otrygga anställningsvillkor och planer på marknadshyror.

I Kortedala talade Love Linden från Kommunistiska Partiet:

– Rätten att ha någon stans att bo är så grundläggande för ett gott samhälle att den tillsammans med en levnadsstandard tillräcklig för den egna familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder och sjukvård finns inskriven i FN:s mänskliga rättigheter.

På Järntorget samlades den största demonstrationen med 200 personer, där Pamela Möller-Ajani från 18 aprilkommitten och ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborgs talade:

– Arbetarklassen måste slå fast att de företrädare inom folk- och arbetarrörelsen som inte är beredda att ta kampen, när den är så avgörande, måste ställas åt sidan till förmån för en ny ledning som är beredda att företräda arbetar- och hyresgästkollektivet. ■

Se fler bilder från 12 sep här

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!