Göteborg: Demonstration mot sd – vad hände?

2006-11-08 15:08:46
Stoppa sverigedemokraterna, kamp mot högerpolitik och försvara asylrätten; under de parollerna demonstrerade 200 personer tillsammans med Enad Front Mot Rasism utanför kommunfullmäktige 2 november.

Protesten föranleddes av att sverigedemokraterna (sd) för första gången skulle delta på ett kommunfullmäktigemöte i Göteborg. För att rasisternas framgångar inte skulle leda till att engagerade skrämdes till tystnad tog Rättvisepartiet Socialisterna initiativet till nätverket och demonstrationen för att istället stärka antirasisters självförtroende och samtidigt vara startskottet för en långsiktig kampanj för att avslöja och bekämpa sd:s rasistiska högerpolitik.
Kanske hade demonstrationen varit större om inte polisen på ett provocerande sätt omringat samlingen med sju piketbussar och ett trettiotal poliser. Det gjorde att många som ville delta valde att inte göra det av rädsla för oroligheter.

En framgång

Demonstrationen var ändå en framgång och 200 personer deltog i protesten med talkörer som ”sd kampen splittra vill – sitter i knäet på Reinfeldt och Bildt” och ”kampen fortsätter – rasismen ska stoppas”.
Samtidigt samlades en liten skara maskerade anarkister (Göteborgs antifascister) en bit bort. Ett 30- till 40-tal hade samlats för att som de själva utlyst ”blockera mötet”. De maskerade hann inte långt innan de leddes in på Hamngatan, där de stängdes in av poliskedjor.
På Gustav Adolfs Torg precis utanför kommunfullmäktigemötet fortsatte samtidigt demonstrationen och deltagarna fick lyssna på appeller från Rättvisepartiet Socialisterna, fackligt aktiva, elever på Schillerska och flyktingföreningar.
Efter en och en halv timme avslutades demonstrationen, men då ett fåtal nazister försökte attackera demonstranter på väg hem återsamlades demonstrationen spontant.
Då gruppen anarkister fortfarande stod inspärrade och man inte viste hur polisen skulle agera beslutade Enad Front Mot Rasism-demonstrationen att gemensamt och fredligt marschera till korsningen mellan Brunnsparken och Hamngatan under talkörer som ”ett två – låt dem gå” och ”släpp dem fria – vi vill se – släpp dem fria”. Polisen släppte då dem i omgångar och avbröt spärrarna helt så småningom.
Enad Front Mot Rasism vände då åter tillbaka till torget och demonstrerade ända fram till kommunfullmäktiges ingång och fortsatte en stående demonstration som hördes ända in i fullmäktigesalen ”inga parlament, gator eller torg – åt rasister i Göteborg”.

Kampen mot rasismen

Att stoppa sverigedemokraterna är i första hand en politisk fråga. Allmänna protester och aktioner räcker inte. För att ta bort grogrunden för rasism krävs kamp mot högerpolitik, nedskärningar och klassklyftor.
Rättvisepartiet Socialisterna är inte främmande för att blockera och stoppa möten med sd. Men för att lyckas spelar en rad olika faktorer in: antal deltagare, stämningen o s v.
Det är inte endast en fråga om vilja utan om hur stor förankringen är hos arbetare och ungdomar. Finns det ett brett stöd att genomföra en blockad för att stoppa mötet skulle det inte vara några problem att genomföra. Men istället för att delta i den större demonstrationen på Gustav Adolfs torg som skulle ha möjligheten att stoppa sverigedemokraten från att gå in på mötet väljer man att ha en egen liten isolerad aktion.
Självklart väljer media att fokusera mera på deras protest med maskerade ungdomar, än på den större demonstrationen med klara politiska krav. Anarkisternas agerande var ett steg tillbaka i kampen mot rasism. Bilderna i media tenderar nu istället att skrämma vanligt folk från att delta på demonstrationer och blockader och de behövs om man ska lyckas med en blockad.
Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med andra visade 2004 hur man kan genomföra en lyckad blockad. Då stoppades 300 nazister från nationaldemokraterna från att demonstrera av en blockad med 1 800 deltagare. Styrkan i protesten låg då i att majoriteten bestod av ungdomar och arbetare, inte bara en grupp ”aktivister”.

Kristofer Lundberg
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!