Göteborg: Facklig framgång efter hot om skyddsstopp

Kommunal hotade med skyddstopp på spårvagnarna om inte åtgärder vidtogs – kamp lönar sig (Foto: CC0).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Det var i förra veckan som facket Kommunal hotade arbetsgivaren Göteborgs Spårvägar (GS) med skyddsstopp i Göteborgs spårvagnstrafik. Kravet: säkerheten för förarna under covid-19-krisen måste förbättras.

Under flera månader har Göteborgs spårvagnsförare krävt ökade säkerhetsåtgärder för att minska risken att smittas i pandemin.
På tisdagseftermiddagen meddelade Kommunal sitt hot om att lägga skyddsstopp inom all spårvagns­trafik. Stoppet var avsett att träda i kraft samma eftermiddag, men sköts fram en dag till onsdag. 

Kommunals krav var dels att dörrarna längst fram på spårvagnen skulle stängas på samma sätt som de gjorts på bussarna.
Förarna menar dock att det finns fler problem än så. De pekar på brister i städningen av vagnarna och att spårvagnsförarna tvingas åka kollektivt i trängsel, när de inte börjat och slutar skiftet på samma ställe. En enkel åtgärd skulle vara att öka städningen och att låta förare börja och sluta sina pass på samma plats.
På onsdag morgon kom beskedet att det inte blir något skyddsstopp, då GS gick med på fackets krav.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!