Göteborg: Fortsatt strejk för att få stanna

2011-04-25 10:36:29
De iranska flyktingarnas sittstrejk i Göteborg har nu pågått i 50 dagar. Aktionen har fått stor uppmärksamhet i media och brett stöd bland olika organisationer, men från Migrationsverket har de mötts av tystnad.

Om de sittrejkande inte fått någon reaktion från Migrationsverket efter 60 dagar, trappar de upp kampen med en hungerstrejk i centrala Göteborg från den 1 maj.
De iranska flyktingarna har varit i Sverige i mellan 5 och 12 år och har inte fått uppehållstillstånd utan lever papperslösa utan rättigheter.

Rädslan att utvisas till Iran har drivit fram aktionen.
– För två månader sedan utvisades Rahim Rostami 19 år från Norge, han greps i Iran och sitter i Evinfängelset. Han torteras och riskerar li­vet, berättar Reza Yekehzare, en av de strejkande.
Under lördagen (den 16 april) samlades därför de strejkande, med stöd från Asylrörelsen, till en demonstration i Göteborg mot den europeiska asylpolitiken. Detta efter att 36-åriga Kambis Rostai efter 10 år i Holland utan uppehållstillstånd tog sitt liv. Han brände sig själv till döds.
Talade på demonstrationen gjorde bland annat Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna.
Att flyktingar från Iran inte beviljas asyl visar hur illa ställt det är med asylrätten i Sverige och Europa. Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till sittstrejken och flyktingarnas krav.
RS kräver att Migrationsverket beviljar dem asyl och att asylrätten återupprättas.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!