Göteborg: Gymnasieskola utsatt för nazistisk skadegörelse

2008-03-19 15:19:49
Vingagymnasiet i Kortedala är en av de Göteborgsskolor som på senaste tiden blivit utsatt för skadegörelse av nazistiska grupper.

– Reaktionerna från eleverna har inte varit så starka, säger Ingemar Hansson till Offensiv.
– Många av dem har koll på vilka nazistgrupper som finns här i Göteborg och är vana vid sådant här.
Det tog hela tre dagar för skolans förvaltningsbolag innan nazistpropagandan togs bort från de två utomhusväggarna.

Värvningskampanj

Nätverket är nära knutet till den nazistiska hemsidan info14, och arbetar efter en tysk modell som syftar till att, via vitmaktmusik och annan media, sprida så kallade nationella värderingar till skolungdomar.
Propagandamaterialet som ska användas för värvning av nya medlemmar består av filmer från nazistiska manifestationer samt artiklar från info14.
Vilka krafter som ligger bakom projektet hymlas det inte med på hemsidan. Gåvor till kampanjen ska sättas in på ett plusgirokonto som tillhör Robert Vesterlund.
Vesterlund har varit ordförande i sverigedemokratisk ungdom och är nu redaktör för info14.
Han har dömts till fängelse för bland annat vapenbrott och våldsamt upplopp. Han figurerar även i utredningen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg, som mördades av två nazister.

Front mot nazismen

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) antirasistiska arbete i Göteborg aktualiseras härmed igen.
Efter att effektivt ha gett ett politiskt svar på attacken mot RS-medlemmen Patrik Hooghwinkel i oktober 2007 och i och med det pressat undan nazisterna från gatorna under en längre tid, måste nu en bred front byggas mot rasism och nazism.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!