Göteborg och Stockholm: ”Stöd revolutionen i Egypten”

2011-02-06 21:22:28


Göteborg 5 februari

Stöd revolutionerna i Egypten och Tunisien! Det var budskapet på lördagens demonstrationer i Göteborg och Stockholm som samlade 500 respektive 800 deltagare.

GÖTEBORG: "Diktaturerna darrar för folket"

Igår lördag 5 februari samlades över 500 personer på Gustav Adolfs torg i Göteborg i solidaritet med revolutionerna i Tunisien och Egypten. Demonstrationen var på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna som bjöd in andra organisationer att delta. 10 partier och föreningar talade sedan på demonstrationen.

Det var lika mycket en solidaritetsmanifestation för Tunisien och Egypten som en protest mot svensk vapenindustri som fortfarande förser de diktatoriska regimerna med vapen. En rad olika organisationer hade hörsammat uppmaningen till demonstrationen och deltog med fanor, plakat och banderoller.

Första talare var Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna.

– Tidigare darrade folket för diktaturerna, men idag är det diktaturerna som darrar för folket, konstaterade han.

Osama från Egyptiska föreningen talade om Mubaraks tid vid makten och vad det inneburit för befolkningen. Han menade också att nästa steg borde vara att de massiva demonstrationerna inte skulle nöja sig med att ockupera frihetstorget utan marschera mot parlamentet för att fälla Mubarak.

Susan Saberi från Irans arbetarkommunistiska parti pekade på vilken inspiration som revolutionerna ger till befolkningen i mellanöster.

Efter fem tal på Gustav Adolfs torg ställer demonstrationen upp för att tåga mot Järntorget. ”Tunisien, Egypten och snart hela världen”, ”Mubarak mördare, Carl Bildt hycklare”, ”Inga vapen till krig och diktatur” skanderade slagorden.

När demonstrationen närmar sig Järntorget blockerar polisen ljudbilens väg med flera fordon samtidigt som de leder in demonstrationen på en tom sidogata. Polisen ändrar demonstrationsvägen till tomma gator och separerar demonstrationen från ljudbilen, det råder ingen tvekan om att detta var ett sätt att visa att de kunde sätta dagordningen. Trots detta syntes demonstrationen för de flesta mellan Gustav Adolfs torg och Järntorget.

På Järntorget talade representanter från bland annat Sveriges Kommunistiska Parti. För Irans arbetarkommunistiska parti – Hekmatisterna talade Dylan Abdali. Han poängterade behovet av att massorna fortsätter sin kamp och att arbetarklassen måste ta ledningen. Talade gjorde även Women Liberation och Egyptiska föreningen.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta ge stöd till revolutionerna i Tunisien och Egypten. Vi protesterar mot svensk vapenexport till diktaturerna och stödjer de fattiga och arbetarnas revolution. RS pekar också på att för att lösa problemen som höjda matpriser, arbetslöshet och utsugning så måste revolutionen bli socialistisk.

Henrik Nygren


STOCKHOLM: "Yalla, Yalla, Mubarak ska falla"

Klockan två, den 5 februari, började folk samlas på Sergelstorg inför en stöddemonstration i solidaritet med de pågående revolutionerna i Nordafrika. Torget var dekorerat med egyptiska, eunisiska flaggor och banderoller. På en av dem stod det ”Alla torg är Tahirir”. Demonstrationen samlade ca 800 personer enligt arrangörerna.

Innan demonstranterna styrde mot den egyptiska ambassaden hölls tal av bland andra  Hans Linde (V), Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna,  Jamile Ismail, från Mammorna lyser vägen och Libanesiska familjföreningen, Andreas Malm, författare och medlem i Socialistiska Partiet, Jakop Dalunde från Miljöpartiet och Hainf Irandoost från Koordinationen för förändring och demokrati i StorMagreb och  Mellanöstern och Francisco Contreras, ordförande i Latinamerikagrupperna. Demonstrationen upplöstes sedan utanför den Egyptiska ambassaden, medan man fortfarande hörde ropen skalla: "Yalla, yalla, Mubarak ska falla!" "Egypten, Tunisien solidaritet!"

Hugo Witting
Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!