Göteborg: Stoppa Poseidons fulspel

Satirteckning av Britta Brus.

av Britta Brus // Artikel i Offensiv

Apropå det allmännyttiga fastighetsbolaget Poseidons (Göteborg) fulspel i renoveringsärenden, med bristande information och härskartekniker.

Efter att ha närvarat som åhörare på en förhandling i Hyresnämnden i Göteborg den 20 februari 2023 gällande renovering av en fastighet på Näverlursgatan i Västra Frölunda kan jag konstatera att Sveriges största allmännyttiga fastighetsbolag Poseidon kör på i sin vanliga stil.
Man bemöter sakliga krav och berättelser från hyresgäster med raljerande jämförelser om sport- och musikhändelser år 1964, året då fastigheten byggdes, huset som nu är föremål för renoveringsplaner.
Viktigt att poängtera är att hyresgästerna absolut inte motsätter sig renovering (vilket Poseidon hävdar), men det är inte de nuvarande hyresgästerna som kostnadsmässigt ska täcka upp för sextio års eftersatt underhåll, då det ingår som en del av varje månadshyra (11-25 procent för löpande och kommande underhåll enligt Poseidons egen årsredovisning).

I salen fanns, förutom hyresnämndens och fastighetsägarens representanter, en handfull andra åhörare, däribland forskare och aktivister. Fem av de hyresgäster som hade vägrat att skriva på ett godkännandeavtal fanns också på plats.
Det odemokratiska sätt som samrådsprocessen har gått till på kritiseras hårt av samtliga hyresgäster och av den forskare som har deltagit på samråden och som nu även fanns närvarande i salen under förhandlingen.
Hyresgästerna vittnar om att de har känt sig otrygga och rentav hotade av den otydliga information eller brist på saklig information som har omgärdat renoveringsprocessen och Poseidons så kallade samråd, och hävdar att Poseidon medvetet har använt sig av desinformation och härskartekniker.

Dom i målet meddelas den 6 mars 2023. Vi hyresrättsaktivister vill poängtera att även om Hyresnämnden för det mesta dömer till fastighetsägarens fördel ser vi ändå en stor vinst, en mening med att fortsätta våra protester, samt med en form av folkbildning undervisa hyresrättsinnehavare om deras rättigheter och att synliggöra skevheten, den makt­obalans som finns i rättssystemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!