Göteborg: Stoppa privatiseringskaoset

När S, MP och V ville lägga ner simhallar organiserade de anställda, Rättvisepartiet Socialisterna med flera protester som räddade bland annat Hammarbadet (Foto: CC).

av RS Göteborg // Artikel i Offensiv

Den borgerliga alliansen i Göteborg går till attack mot hyresrätten, äldreomsorgen och gymmen.

Efter valet 2018 fick den borgerliga alliansen möjlighet att ta över styret i Göteborg efter 24 år i opposition. Alliansen (M, L, KD och C) samlar inte fler än 24 mandat av 81 i kommunfullmäktige och har återkommande haft svårt att få igenom sin politik i nämnder och kommunfullmäktige. Alliansens budget har dock gått igenom varje år och för 2022 kommer tydliga systemskiften på tre områden:
Borgarna vill ombilda hyresrätter i områden där hyresrätten är i majoritet, införa LOV (lagen om valfrihetssystem) i hela äldreomsorgen och privatisera de kommunala gymmen.

Införandet av LOV i äldreomsorgen har varit en het fråga under hela mandatperioden och gick slutligen igenom i äldre- samt vård- och omsorgsnämnden och kommer att genomföras från och med nu. Förvaltningen räknar med att underskottet detta kommer att generera är från 37 miljoner kronor till uppemot en halv miljard kronor. Den lägsta summan är om man lägger ner ett kommunalt boende. Valfrihet för några äldre och nedskärningar för alla andra blir resultatet.
Vad gäller hyresrätterna så är det en vag formulering i budgeten som gått igenom, att ombilda där hyresrätter är i majoritet.
Vad gäller att lägga ut driften av de kommunala gymmen på privata aktörer har frågan utretts under 2020 och 2021, vilket till slut resulterade i att utredningsarbetet lades ner. Nu återuppstod frågan igen i budgeten, men med en skarpare formulering om att Idrotts- och föreningsnämnden får i uppdrag att genomföra upphandlingar av drift i den kommunala gymverksamheten.
De kommunala gymmen har tidigare varit hotade och både Rannebergens gym och simhall och Backavallens motionscentral har lagts ner på senare år. Hammarbadet ville den tidigare majoriteten (Socialdemokraterna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet) lägga ner. Efter protester från anställda, besökare och Rättvisepartiet Socialisterna drogs nedläggningen av Hammarbadet tillbaka och blev istället till en satsning, där lokalen rustades upp och åter kom i drift.

Utförsäljningarna av hyresrätterna behöver organiseras kvarter för kvarter, för att samla grannar i gemensam sak mot ombildningarna.

Utredningen som Idrotts- och föreningsförvaltningen har gjort lyfter de fördelar som finns med kommunal drift av gymmen, samt de problem som skulle uppstå om en extern part tog över driften. Ett av de starkaste skälen till att ha kvar verksamheten i kommunal drift är att handfast kunna jobba med folkhälsan, samarbeta bredare med att bland annat motverka dopning och med rehabilitering tillsammans med sjukvården.
Alliansens plan är att sälja ut fler delar av Göteborgs stads tillgångar. För att finansiera de underskott som privatiseringarna leder till framåt så ser man utförsäljning av Liseberg och attraktiva tomter som vägen framåt. Utan krav på innehåll på marken så blir det lätt en spekulationsvara för fastighetsbolagen. Resultatet blir fler exklusiva bostadsrätter, ifall det blir hyresrätter så blir det inga hyror som en normalinkomsttagare kommer att ha råd att betala.
Alliansens argument att privatisera gymmen för att de kostar 19 miljoner kronor är ett argument som direkt motbevisas av deras privatiseringshunger i äldreomsorgen. De skulle minst spara det dubbla om de behöll nuvarande system att man får välja plats ifall det inte finns ledigt kommunalt boende.
Det är inte heller så att man per automatik tar igen detta. För att det ska vara attraktivt för en privataktör att ta över så måste man kunna gå med vinst, att då kräva bemanning hela dagen eller att de som arbetar ska få lön för alla timmar de jobbar och inte bara provision på pt-timmar (som personlig tränare) som är vanligt förekommande i gymbranschen gör att det inte kommer vara intressant för de större aktörerna att ta över.
Risken är dock stor att russinen kommer att plockas ut och att de anläggningar som kan generera överskott privatiseras. Detta gör att kommunen i mångt och mycket kommer att stå kvar med underskottet och inte kunna kompensera det från anläggningar som går bra.

Protester underifrån kommer att kunna få effekt under detta år. Utredningsförslaget om privatdrift av gymmen röstades ner så sent som före nyår i Idrotts- och föreningsnämnden och med fortsatta protester finns det en chans att stoppa upphandlingarna innan valet. Nu samlas det in namn-
underskrifter i och runt träningsanläggningarna, detta behövs tas vidare med protester vid nämndmöten och när frågan åter kommer till kommunfullmäktige.
Utförsäljningarna av hyresrätterna behöver organiseras kvarter för kvarter, för att samla grannar i gemensam sak mot ombildningarna. Tillsammans kan vi slå tillbaka borgarnas attacker.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!