Göteborg: ”Vi viker inte en tum”

2007-04-04 14:42:03
I Göteborg demonstrerade i lördags facklubbarna Kommunal på blå stjärnan och Transport på Adecco under röda fanor i vårsolen, med krav på högre löner, en aktiv avtalsrörelse där medlemmarna mobiliseras för strejker och demonstrationer samt ettårsavtal och medlemsomröstning om avtalet.

– Med sveket 2003 i minnet måste vi påminna de fackliga representanterna om att det är medlemmarna som de ska representera. Vi vill ha ut avtalet på medlemsomröstning innan det skrivs på. Ett starkt medlemsengagemang är den enda vägen till ett avtal där alla kan vara nöjda. Den här gången visar vi att vi inte tolererar mindre, förbundet får inte backa, sa Stefan Berg, facklubbsordförande på Blå stjärnan.
Andre talaren Annelie Brusved betonade att höjda löner är en viktig jämställdhetsfråga, och att arbetsköparna inte längre ska kunna få ”rabatt” genom att anställa kvinnor till längre lön.
Resurser finns med ökade vinster hos företag och överskott hos kommuner, stat och landsting.
Selam Aksungur fackklubbsordförande på Adecco var nöjd efter demonstrationen.
– Vi har nu visat att vi inte går med på att förbunden backar på kraven, de är redan för låga. Istället för vi fram minimilön på 18 000 kronor och 1 500 mer till alla för att kompensera den försämrade a-kassan.
Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till facklubbarnas initiativ och pekar på att det nu krävs fler liknande gräsrotsinitiativ för att sätta press på både arbetsgivarna och fackförbunden.
Avtalen saknar prutmån – backa inte en tum, strejk om så krävs.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!