Grå vargarna misstänks för mordförsöket i Fittja

2016-02-17 22:13:39


Turkiska fascister misstänks för mordförsöket på en kurdisk politiskt aktiv man i Fittja.

Den gångna helgen deltog närmare 200 personer i den långa marschen för Öcalans frigivning (fängslade PKK:s ledare) och för fred i Kurdistan. Marschen startade i Södertälje och skulle gå till Medborgarplatsen i Stockholm. När de närmade sig sitt delmål i Fittja, där demonstrationen skulle ta paus för att återupptas under söndagen, utsattes demonstrationen för provokationer.

I Fittja uppstod tumult mellan kurder och turkar, men utan allvarliga incidenter. Strax efter detta öppnades det eld mot följebilen för demonstrationen från en passerande bil som försvann från platsen.

Ghafor Mohammadi, en man från PJAK (Partiet för ett fritt liv i Kurdistan), skottskadades och fick livshotande skador. Han fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter.

Under söndagsmorgonen kom nyheten om att läget hade stabiliserats för mannen efter två operationer och att han kommer att överleva.

Demonstranterna återsamlades och uppgick på söndagen till 300.  Marschen återupptogs mot Medborgarplatsen där en solidaritetsdemonstration hölls.

Misstankarna riktas mot fascistiska Grå vargarna, knutna till turkiska MHP (Nationella aktionspartiet, högerextremt parti). Attentatet påminner om det tillvägagångsätt som de använder i Turkiet mot kurder och vänstern.

PJAK beskriver i ett uttalande attentatet: ”Terroraktionen är ett led i Erdoğanregimens våldsbejakande politik och en direkt attack mot kurdernas frihetskamp. Den turkiska staten och Erdoğans regim har de senaste månaderna intensifierat sitt angrepp mot det kurdiska folket. I norra Kurdistan har turkisk militär och polisstyrkor belägrat städer, dödat och bränt hundratals civila samt gripit parlamentariker och människorättsaktivister.” 

De forsätter med att konstatera att de ”tolkar detta attentat som en planerad och samordnad attack, specifikt riktad mot den kurdiska frihetsrörelsen ledd av Partiet för fritt liv i Kurdistan (PJAK)”. Detta då två politiska ledare för PJAK dödades i turkiska flygattacker i södra Kurdistan (Irak) – ett angrepp som tros ha samordnats med Iran.

Vilka är Grå vargarna? Grå vargarna är det turkiska nationalistiska extremhögerpartiet MHP:s ungdomsorganisation. De kan jämställas med facistiska partiers väpnade grenar. MHP tog sig in i det turkiska parlamentet år 2015 med 11,9 procent. MHP och Grå vargarna förknippas med politiska mord och våld riktat mot såväl kurder och armenier som den turkiska vänstern och arbetarrörelsen.

Inom den turkiska armén har Grå vargarna inflytande och sätter press på AKP-regeringen att gå hårdare fram.

När den turkiska staten bröt fredsförhandlingarna med PKK var det efter hot från MHP och Grå vargarna. De hotade regeringen med att de själva skulle ta hand om ”den kurdiska situationen” om regeringen var oförmögen till det.

Valkampanjerna under år 2015 var blodiga, med 120 attacker mot HDP-kontor (HDP är ett prokurdiskt vänsterparti) och attacker mot kurdiska restauranger och butiker organiserade av Grå vargarna. Det kan närmast beskrivas som Kristallnatten (pogromer mot den judiska befolkningen i Nazityskland).

Sedan valet 2015 har Bakur (norra Kurdistan) belägrats. Närmare 500 000 turkiska soldater befinner sig i de kurdiska delarna varifrån hundratusentals har flytt och hundratals har dödats.

Den fascistiska ungdomsorganisationen finns även organiserad i Europa och Sverige. I Tyskland har man uppemot 10 000 medlemmar. I Sverige finns de ofta förtäckta som turkiska kulturföreningar, men som vid aktioner visar sina verkliga färger som när 500 demonstrerade i Stockholm i september ifjol.

I Sverige har de inte bara attackerat kurder, utan även svenska vänsterorganisationer. Deras sympatisörer är inte sällan sammankopplade med gängkriminalitet.

Under valrörelsen i september utsattes en kurdisk föreningslokal som kampanjade för HDP för ett bombattentat. Den 20-åriga man i Sollentuna som nyligen greps för förberedelse till terrorbrott utreds också av polis om kopplingar till Grå vargarna.

Det är nu viktigt att antirasister, socialister och andra aktivister gör gemensam sak med den kurdiska rörelsen för att slå tillbaka mot varje fascistiskt hot och angrepp. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!