Gråt inga tårar

2010-10-31 17:09:07
Rasmus Lindbergs fascinerande dansbandsmusikal, som hade premiär på Norrbottensteatern i Luleå i början av året, är ute på Sverigeturné.
Du får följa tolv personers desperata jakt på lycka i ett virrvarr av invecklade intriger.

I Gråt inga tårar blandas dansbands­musik i sin yttersta klyschighet med vanliga vardagsproblem som ibland spårar ur och tar jättevändningar i helt oanade riktningar.
Du kastas mellan komisk ytlighet  och djup fortare än vad som verkar vara möjligt i teatersammanhang, men med en perfekt balans som resultat. Stunderna av hysterisk komik är stunder då du hinner rycka upp dig själv och se det roliga i det tragiska, allt till svängig dansbandsmusik.
Det färgstarka manuset kompenserar för den enkla men smarta scenlösningen eller tvärtom och regissören samt koreografen Kajsa Giertz har lyckats få upplägget att se allt an­nat är plottrigt ut, något jag kan tänka mig måste ha varit ganska svårt att å­stadkomma.

Alla skådespelare och musiker är på scen nästan hela tiden, ibland på olika ställen i både tid och rum.
Ibland möts de alla och då blir det full fart, alla har något att anklaga nå­gon annan för.
Det är ibland svårt att hålla isär då­tid, nutid och framtid när repliker och dialoger vävs samman på ett närmast genialiskt sätt. Tappar du fokus för bara en sekund är det kört. Rasmus Lindberg skriver sina manus utanför de traditionella teaterramarna och resultatet blir enastående.
Gråt inga tårar är en pjäs som kan uppskattas av alla, oavsett om du har ett vant teateröga eller om det är förs-ta gången som du sätter din fot i en teatersalong.
Vad som däremot inte uppskat-
tas är det svidande priset på 200-250 spänn för en vuxen, något som man inte gärna slänger fram bara sådär (el­ler alls för den delen).
En ungdom eller studerande får betala ungefär 150 kronor, vilket kan kännas lite mer överkommligt men inte mer än så.

Se den på Dieselverkstaden i Nacka den 31 oktober klockan 16.00 eller nu på fredag den 29 oktober på Gävle teater, klockan 19.00, om du känner att du har ett sådant starkt intresse för nyskapande teater att det väger upp priset.
Biljetter finns att boka på ticnet.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!