Gratis buss – för renare luft

2006-08-29 22:40:27
Rättvisepartiet Socialisterna organiserade på morgonen den 25 augusti en aktion för gratis busstrafik i Umeå. Åtta morgonpigga valarbetare delade ut flygblad till resenärerna på Vasaplan.

Mätningar har visat att luften i centrala Umeå är hälsovådlig på grund av allt för kraftig trafik kombinerat med speciella klimatförhållanden. Detta är något som måste åtgärdas, och regeringen har gett Umeå kommun i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen.

Nonchalans

Kommunledningen har emellertid uppvisat en häpnadsväckande nonchalans i frågan, med en ringled – klar 2015-2020 – som enda förslag på lösning. Men det är trafiken in och ut ur centrala stan som är det stora miljöproblemet, och Vägverkets undersökningar visar att en ringled skulle ha mycket liten effekt på luftföroreningarna i centrala Umeå.

Satsa på kollektivtrafik

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att kommunen ska göra en verklig satsning på kollektivtrafiken. Gratis bussar och tätare turer kombinerat med ett upprustat cykelnät är enda vägen framåt för att rensa upp luften i Umeå.
Gratis busstrafik finns redan i exempelvis Nybro, Ockelbo och på Åland.

Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!