Green New Deal även i Sverige?

Panelen argumenterade för den nödvändiga och dramatiska omställningen som behövs i Sverige och globalt (Foto: Offensiv).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Det blev smockfullt i Hedénsalen när Välfärdsalliansen torsdag kväll den 14 november bjöd in till diskussion om en Green New Deal för rättvis klimatomställning i ABF-huset.

Många starka inlägg gjordes om klimatnödläget, dagens helt otillräckliga åtgärder och den dramatiska omställning som istället krävs på alla områden. Ett stort tack till såväl panelen med Torbjörn Vennström, Josefin Wangel, Ulf Jarnefjord, Per Johansson och Anders Nordström som den engagerade publiken.

Torbjörn Vennström, som är vice ordförande i den så kallade Klimatriksdagen, underströk att ”klimatbudgeten” håller på att rinna ut och att dramatiska minskningar av koldioxidutsläppen måste påbörjas genast och närmast vara avklarade inom tio år.
Anders Nordström från Totalrenovera Sverige hyllade Bernie Sanders förslag till en Green New Deal och pläderade för att de massiva investeringar som krävs inte är möjliga med dagens budgetregler, varken de som stöds av Socialdemokraterna eller av Vänsterpartiet. 
LO-utredaren Ulf Jarnefjord, med lång tid på nacken som representant i Internationella transport­arbetarfederationen, berättade om den internationella fackföreningsrörelsens argumentation för en ”just transition”, samtidigt som han ansåg att de svenska facken släpar efter. 
Jarnefjord vill bygga medvetenheten underifrån i facken och vill liksom brittiska fack se gröna skyddsombud för att bygga klimatrörelsen och omställningen underifrån.
I LO-rapporten Fem förslag för en investeringsledd klimatpolitik har han lyckats få med några idéer. 

Lokföraren Per Johansson kritiserade lastbilslobbyns idé om att elektrifiera motorvägarna som huvudlös och argumenterade istället för omedelbara åtgärder för att flytta godstrafiken från väg till räls. 
Att ställa godset på järnväg och satsa på infrastruktur för tyngre och längre tåg ansåg han skulle minska godstrafikens utsläpp snabbt och relativt billigt. Precis som Natalia Medina från Rättvisepartiet Socialisterna i ett senare inlägg från publiken argumenterade Per också för nolltaxa i kollektivtrafiken. 
Josefin Wangel väckte debatt inom panelen genom att understryka att ”systemet är dömt att dö” och inte kan kombineras med grön tillväxt, hållbarhet och rättvisa, medan Anders Nordström replikerade att Green New Deal inte handlade om minskad tillväxt, ”nedväxt” eller något ”nytt system” – det hinner vi inte, underströk han. 

Frågan är akut om hur de massiva investeringar som är nödvändiga också kan kombineras med massiv sparsamhet med naturresurserna, en begränsning av överkonsumtionen bland först och främst de rika samt en tillväxt av gemensam välfärd snarare än av individuell konsumtion av prylar med mera – alla frågor som spränger systemets gränser.
Efter många publikfrågor avslutades det inspirerande mötet med uppmaningar till uppslutning i klimataktionerna den 29 november och den 6 december. Flera anmälde sitt intresse för Välfärdsalliansen, som är ett samarbete mellan fackligt aktiva, klimat-, bostads- och välfärdsaktivister i Stockholm. 

På ett ”eftersnack” med flera deltagare beslutades också att bilda en särskild Facebookgrupp i syfte att sätta fart på debatten om en Green New Deal även i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!