Grekland: Historisk generalstrejk mot försämrade pensioner

2008-03-26 13:22:28
Onsdagen den 19 mars upplevde Grekland en av de största generalstrejkerna någonsin.

Det är omöjligt att ge några exakta siffror, eftersom journalisterna strejkade i 48 timmar – och alltså utsträckte generalstrejken med 24 timmar – varför det fortfarande dagen efter inte har kommit vare sig tidningar eller elektroniska rapporter. Men upp till 3 miljoner arbetare deltog antagligen och omkring 200 000 demonstrerade i Aten, allt enligt uppskattningar från fackföreningsmedlemmar.
I skrivande stund, den 20 mars, kommer en lag som attackerar pensionerna att tas upp för omröstning i Greklands parlament*. Ytterligare en massaktion är planerad till idag, utanför parlamentsbyggnaden, för att protestera mot den attacken. Vissa fack låter sina strejker fortsätta idag, vissa till och med imorgon.

Tredje generalstrejken

Den historiska generalstrejken – den tredje sedan december 2007 – som riktade sig emot den nya socialförsäkringen kom inte ensam. Under de senaste tre veckorna har arbetargrupper avlöst varandra i en strejkvåg till försvar för pensionerna. Hamnarbetarna var bland de första. I de stora hamnarna i Pireus och Thessaloniki ägde våldsamma sammandrabbningar rum mellan hamnarbetare och polisens specialstyrkor. Sophämtare strejkade över hela Grekland. Sopberg samlades i alla de större städerna, särskilt i Aten, Thessaloniki och Pireus. Regeringspartiet Ny demokrati (ett högerparti) försökte bryta strejkvågen, men hade begränsad framgång.
Elbolagets anställda har strejkat under de senaste tre veckorna och det har varit dagliga elavbrott över landet. Regeringen drev igång en smaklös kampanj mot elarbetarna, innehållande hyckleri och förtal. De försökte få det till att elbolagets anställda inte brydde sig om de gamla, sjuka och alla de ”som lider och kanske till och med kan komma att dö i vinterkylan”. Regeringen framhöll också att små affärsägare kunde drabbas av strejken. Regeringens propaganda lyckades dock inte vända opinionen emot strejken: 85 procent av grekerna är motståndare till regeringens planer och vill se pensionsreformen skrotad.
Bussar, tunnelbanetåg och spårvagnar har stått stilla till följd av en rad 24-timmarsstrejker. Samtidigt strejkade anställda inom mediasektorn (förutom journalisterna).
Ledningen för elbolaget drog facket inför rätta och krävde ett slut på strejken. Domarna gjorde ledningen en tjänst genom att bestämma inte bara att strejken skulle avbrytas, utan också att facket i framtiden inte kan utlysa en strejk med samma krav – alltså mot pensionsförsämringarna. Sådan är demokratin i det 21:a århundradet! Strejken avbröts dock inte, eftersom de lokala facken beslutade att ta ansvar för fortsatt strejk.
Domarnas beslut uppmuntrade andra arbetsgivare att vidta juridiska åtgärder mot strejkerna. Den här strategin stötte emellertid på problem, eftersom också advokater gick ut i en veckas strejk. Domstolarna slutade helt enkelt att fungera.

En hatad regering

De senaste två veckorna har skrivit ännu ett gyllene blad i den grekiska arbetarklassens historia: orubblig beslutsamhet, orubbligt hat mot Ny demokratis regering.
För att hitta en jämförbar strejkvåg får man faktiskt gå ända tillbaka till de massiva protesterna mot Ny demokrati som exploderade direkt efter Sovjetunionens fall i början av 1990-talet.
Den politiska utvecklingen är också mycket viktig. SYRIZA, ett nytt vänsteralternativ som fick 5 procent i valen i september 2007, har vuxit till 15 procent enligt den senaste opinionsmätningen. Detta beror i grunden på frånvaron av alternativ till det ledande oppositionspartiet, det så kallade socialistiska PASOK, men också på att SYRIZA drivs åt vänster och allt närmare arbetares och ungas kamp och frågor.
Den styrande klassen är oroad för att tvåpartisystemet, vilket tidigare har tryggat dess intressen, är allvarligt hotat.
Enligt opinionsmätningar under de senaste månaderna, är en majoritetsregering nu omöjlig. Detta faktum utnyttjades av PASOK, som bjöd in SYRIZA till ett ”samarbete” för en ”ny regering”, men SYRIZA vägrade.
Den grekiska sektionen av CWI, Xekinima, har ett nära samarbete med SYRIZA och uppmanade folk att rösta på dem i det senaste valet. Sedan förra hösten har Xekinima och SYRIZA diskuterat ett närmare samarbete.

Nytt vänsteralternativ

För att summera situationen möter Grekland kriser på alla områden; ekonomiskt, socialt och politiskt. Stämningen bland arbetare och unga är bestämd; man vill alldeles tydligt fortsätta kampen och strejkerna, även om förslaget röstas igenom idag. Man vill alltså, och det är väldigt ovanligt, fortsätta kämpa även om pensionsförsämringarna skrivs in i lagen. Och det är som många aktivister säger: ”Vi ska fortsätta tills vi avsatt dem [regeringen]!”
Återigen är det största hindret fackledningen, som inte alls vill gå lika långt och som kan ha en dämpande inverkan på kampstämningarna.
Den stora strejkrörelsen är en reaktion på ruttenheten i det kapitalistiska systemet – i Grekland och internationellt. Profitens logik är ändlösa attacker på arbetarklassen och dess tidigare landvinningar.
Bara ett socialistiskt program kan erbjuda en väg framåt för arbetare och unga. SYRIZA väcker förhoppningar om ett alternativ hos många arbetare och unga. Men givetvis är arbetare samtidigt misstänksamma, eftersom de har blivit förrådda upprepade gånger av ”vänsterpartier”. Trots upprepade referenser till socialism, saknar SYRIZA ett genomtänkt socialistiskt program. Det är en av de centrala frågor som måste diskuteras inom SYRIZA.
Om inte SYRIZA antar ett tydligt kämpande, socialistiskt program och kräver att det kapitalistiska systemet omkullkastas och ett socialistiskt samhälle byggs, kommer det också till slut att skapa falska förhoppningar och förråda arbetares strävan efter ett annat samhälle.
Xekinima deltar i SYRIZA:s lokala möten, som observatör i kommittémöten och bjöds in att tala på SYRIZA:s riksmöte förra helgen. Vid alla dessa tillfällen lyfter Xekinima fram behovet av en effektiv kamp emot de liberala attackerna och behovet av ett socialistiskt program.

Andros Payiatsos, Xekinima (CWI Grekland)

*Den 20 mars antog det grekiska parlamentet regeringens nya pensionslag. Fackföreningarna har utlovat nya protester.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!