Grekland i revolt

2008-12-10 18:11:12
Förra lördagkvällen skrek en grupp unga skolelever efter en polisbil som passerade förbi ett kafé i centrala Aten där de satt. Ungdomarna ka-stade två halvliters vattenfla­skor på polisbilen, som stan- nade en bit bort. Två poliser (från specialstyrkorna) klev ur bilen och fram till skolungdomarna. En av poliserna drog fram sitt tjänstevapen och besköt ungdomarna, varav en till döds. De två poliserna vände sig sedan helt om och bara gick sin väg!

Det grekiska samhället är naturligtvis i chock över detta. Tusentals människor samlades omedelbart i centrala Aten för att protestera.
Dagen efter dödsskjutningen (på söndagen den 7 december) genomfördes demonstrationer i alla större grekiska städer.
Nya demonstrationer utlystes på måndag, tisdag och onsdag, på morgonen och på eftermiddagen. Det rå­der massivt raseri och vrede!

Det finns stora
spänningar i samhället; på grund av arbetslöshet och fattigdom, på grund av 23 år av ständig åtstramningspolitik, på grund av skandaler och korruption, och nu på grund av ett kallblodigt mord, en avrättning av en 15-årig pojke – av poli-sen!
Detta har fått locket att flyga av på en kittel av enorm ilska som nu kokar över.
Regeringen försöker argumentera för att detta är en ”isolerad incident” – det vanliga argumentet. Men folk är inte villiga att lyssna på sånt. För den stora majoriteten av arbetare och ungdomar agerade polismannen i enlighet med sin utbildning och träning. Polisen ses som rasister, högerextremister och lögnare som hatar sociala rörelser och som skoningslöst undertrycker strejker och demonstrationer. Det har ägt rum så många incidenter som bevisar detta att ingen egentligen behöver övertygas om att så är fallet.

Regeringen är totalt lamslagen. Med en majoritet på ett mandat (151 av 300) är regeringen i sig själv instabil. Den senaste händelseutvecklingen kan komma att bli det som får den på fall.
”Ner med denna regering av mördare”, är den centrala paroll som Xekinima (CWI Grekland) har fört fram under dessa händelser. Vi manar tilll ockupationer av alla skolor och universitet, och till strejker, med målet att fälla regeringen. Samtidigt uppmanar vi till bildandet av en vänsterregering baserad på SYRIZA (en ny vänsterformation sammansatt av omkring 11 olika vänsterorganisationer och vän-sterpartier, varav Xekinima – CWI Grekland – är en) och KKE (Greklands kommunistiska parti), med må­let att ta makten på grundval av ett socialistiskt program som tjänar intressena hos Greklands arbetare, ungdomar och fattiga bönder.
Denna regering kan fällas av en mäktig rörelse av arbetare och ungdo­mar, men inte genom de kravaller och den massiva skadegörelse som vi har kunnat se i varenda stad, orsakad av anarkistgrupper (i vars led det finns många provokatörer), under de sena­ste dagarna.

Under de senaste två dagarna har dessa grupper haft fritt fram att förstöra allt de kunnat komma åt.
Men om detta fortsätter kommer det att spela regeringen och staten i händerna.
Arbetare kan i det första skedet acceptera några få excesser från dessa gruppers sida, men i synnerhet efter förra nattens kravaller i alla grekiska städer kommer den inställningen att förändras. Argumenten för ”lag och ordning” kommer att börja vinna mark. På det sättet kommer dessa grupper, som saknar respekt för massrörelsen och i synnerhet för arbetarrörelsen, att tillhandahålla den bästa räddning­en för en paralyserad regering och statsapparat i dess försök att återta kontrollen.
Endast massrörelsen och i synnerhet arbetarklassen kan störta denna regering, genom massaktioner. Endast arbetarklassen kan erbjuda ett alternativ till regeringen och det kapita- listiska systemet.
Hela utbildningssektorn är redan nu lamslagen. Många ockupationer pågår.
Universitetslärarna har utlyst en tredagarsstrejk. Grundskole- och gymnasielärarna har utlyst en tvådagarsstrejk.

Onsdagen den 10
december har en generalstrejk utlysts av GSEE (en av de fackliga cenralorganisationerna). Den utlystes ursprungligen i protest mot budgeten, men med den nya händelseutvecklingen kommer den att få en helt annan form.
Huvudfrågan nu är: Hur ska rörel­sen fortsätta efter onsdagen?
Ungdomarna kan komma att bli en avgörande faktor – de kan ta initia­tivet och därigenom hjälpa arbetar­klassen att på ett avgörande sätt gå in i kampen.
En av de viktigaste faktorerna är det faktum att SYRIZA i sin helhet har gått ut med parollen ”Ner med regeringen!”.
Detta kan ge en inriktning för hela rörelsen och samhället.
Andros Payiatsos
Xekinima (CWI Grekland), Aten den 9 december 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!