Grekland: Ny kampvåg efter nya skott

2008-12-23 12:28:36
Ny skottlossning rapporterades på onsdag kväll (17 december). En elev skadades i handen, lyckligtvis utan att orsaka allvarliga skador. Det är inte klart vilka som avlossade skottet (det är antingen en polis eller en fascist). Den skadade 16-åringen var medlem i sin skolas elevråd och mycket aktiv i rörelsen.
Nyheterna ledde till en ny våg av ilska och massmötena idag, fredagen den 19 december, i Aten var stora, omkring 20 000 deltagare. Samtidigt genomförde lärarna en 24 timmars strejk och offentliganställda strejkade i tre timmar.

Många skolor och universitet ockuperade
Enligt officiella siffror är 200 universitetsfakulteter (av totalt cirka 400) och 700 skolor (av 3 000) just nu (19 december) ockuperade. Varje dag genomförs lokala och centrala demonstrationer.
Allt detta har skrämt slag på högeregeringen, som bara har ett mandats majoritet i parlamentet. De har använt all sin kraft för att stoppa mobiliseringarna. Etablerade media ger demonstranter (och kravallerna) skulden för en skarp nedgång i handeln, när huvudorsaken är den ekonomiska krisen. den grekiska polisen har slut på tårgas och har beställt mer från Israel.
Utbildningsministern har bett lärarna att inte hålla lektioner, utan "engagera studenterna i kreativ tidsanvändning" (t ex exkursioner, utflykter, besök på museer) för att stoppa dem från att delta i demonstrationer.
Den öppet fascistiska organisationen "Gyllene gryning" (förklädda till "arga medborgare") har attackerat demonstranter sida vid sida med polisen, och använt knivar. För några dagar sedan avslöjade en video maskerade provokatörer som samarbetade med polisen.

Massrörelsen i fokus, men fackliga ledare spelar skamlig roll
Efter de två första dagarna med okontrollerade kravaller, har massrörelsen nu kommit i fokus. Regeringens enda hopp är att julledigheterna ska agera som en broms på ilskan i samhället. det är därför så viktigt att rörelsen beslutar att fortsätta kampen omedelbart när skolor och universitet öppnar igen.
De fackliga ledningarena har spelat en skamfull roll. Istället för att gå med i rörelsen och mobilisera arbetarna för att besegra och störta en svag, reaktionär regering gjorde man ingenting för att förbereda förra veckans generalstrejk och vägrar nu att diskutera en ny generalstrejk. Vad som händer är att Pasok (Greklands socialdemokrater) och dess fackliga ledare är livrädda för att Ny demokrati-regeringen ska falla i det här läget. Det skulle betyda att de fick ta över i en mycket instabil situation.
Pasok inte bara låter bli att driva kampanj för att regeringen ska fällas, man ber eleverna att gå tillbaka till sina klassrum!

Politiska ledare, inklusive kommunistpartiet, attackerar Syriza
Förra veckan bjöd premiärminister Karamanlis in alla politiska ledare till ett möte för att "fördöma våldet och kaoset", i ett desperat försök att höja sin profil.
Efter mötet riktade KKE (kommunistpartiet)-ledaren Aleka Papariga ett politiskt angrepp på Syriza och anklagade dess ledare för att inte ha en tydlig ståndpunkt mot våldet (kravallerna). Alla partier deltog i attacken på Syriza. 
Orsaken är att Syriza är den enda politiska kraften som försökt göra en seriös politisk och social analys av kravallerna, samtidigt som man gett fullt stöd till rörelsen och uppmanat elever och studenter att hålla ut och fortsätta kampen.

Hur kommer rörelsen att utvecklas?

Det är idag inte klart hur rörelsen kommer att fortsätta. Det är mycket möjligt att det blir en lugn period efter ledigheterna men att vi efter det får se nya viktiga mobiliseringar. Ilskan i det grekiska samhället är så stor att det inte är lätt att manipulera ungdomar och arbetare.
Xekinima (den grekiska sektionen CWI, där Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen) deltar och spelar en viktig roll i många ockupationer och demonstrationer. Vi driver på att rörelsen ska anta ett militant kampprogram för mobiliseringar. Vi betonar också behovet av massaktioner och insisterar hur avgörande det är att arbetarklassen definitivt kommer med i kampen. Vi kampanjar för en 24 timmars generalstrejk, som en del av en plan för att störta regeringen. Och vi insisterar på att vänsterpartierna (Syriza, KKE, yttersta vänstern) behöver en enhetsfrontsinställning, för att ta kampen framåt med målet en vänsterregering med ett socialistiskt program, i arbetarklassens, ungdomens och de fattiga böndernas intresse.

Nicos Anastasiades, Xekinima (CWI Grekland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!