Gretas sommarprat slog alla rekord

Ett mäktigt och starkt systemkritiskt sommarprat av Greta Thunberg (Foto: Natalia Medina).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Det var en kompromisslös Greta Thunberg, 17 år, som i år slog alla tiders lyssnarrekord för radions sommarpratare, med över en miljon som lyssnade i direktsändningen och långt fler efteråt, inte minst i BBC:s engelska version.

Att den otroliga uppmärksamhet som hon har fått det senaste året inte har avtrubbat hennes skärpa blev väldigt tydligt.
– Presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor kommer fram och vill prata. De känner igen mig och ser plötsligt sin chans att få ta en bild som de kan lägga upp på sitt instagramkonto, sade hon och fortsatte:
– Det verkar på något sätt få dem att för en stund glömma skammen över att deras generation har svikit alla framtida generationer. Det verkar liksom bli lite lättare att sova på natten då.

Hon ger heller inte ett vitten för deras tomma ord och sågar de flesta av dagens makthavare som förvånansvärt djupt okunniga. 
– Ord som gröna, hållbara, nollutsläpp, miljövänligt, organiskt, klimatneutralt och fossilfritt är idag så urvattnade att de så gott som har förlorat all mening. 
Länder som bland annat Sverige och Storbritannien gömmer sig bakom statistik som inte räknar utsläppen från fartyg, flyg och utflyttad industriproduktion. Även om alla länder levde upp till sina klimatlöften skulle det ändå ge en katastrofal global uppvärmning på 3-4 grader, påpekade hon.
För Greta Thunberg är slutsatsen klar. Klimatet och den ekologiska krisen ”kan inte lösas inom dagens politiska och ekonomiska system”.
– Det är inte en åsikt. Det är ett faktum!

Klimatet och den ekologiska krisen kan inte lösas inom dagens politiska och ekonomiska system. Det är inte en åsikt. Det är ett faktum!

Men att allt ändå inte är kört visade hon genom att i sitt sommarprat på ett lysande också knyta ihop klimatfrågan med coronakrisen och andra ”sociala tippunkter” som Black Lives Matter. 
Folk har börjat förstå att vi inte längre kan ”sopa såna orättvisor under mattan”, förklarade hon och berättade om sina möten med fattiga svarta, spansktalande och ursprungsfolk under sin USA-resa.
– Det var chockerande att höra dem tala om att de inte har råd att sätta mat på bordet.
Men hon sade sig också vara inspirerad av hur dessa orättvisor nu möter motstånd, som särskilt reaktionerna efter mordet på George Floyd.

Greta Thunberg hoppas att samhället nu har passerat en social tippunkt där vi inte längre kan blunda för frågorna om jämlikhet, rättvisa och hållbarhet. Folk har börjat förstå att de har makt att påverka. 
– Än har inte mänskligheten misslyckats, menade hon.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!