Gripande om Norrbotten inför kriget

En dramatisk historia, men inte utan humor. Här åskådliggörs Stalin-Hitlerpakten. Mindre roligt var paktens innebörd för Norrbottens kommunister, som helt plötsligt skulle försvara en pakt med vad de själva såg som den värsta fienden (Foto: Pressbild).

av Jonas Brännberg & Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Sedan början av oktober spelar Norrbottensteatern en gripande och lärorik föreställning, det musikaliska dramat Nybergs mekaniska verkstad.

Pjäsen är till mycket stor del baserad på verkliga händelser i Norrbotten under åren före och början av andra världskriget 1937-1941, och i händelsernas centrum står Edvard Nyberg.
Nyberg var sjöman, men när kriget närmade sig kom han hem och bosatte sig i Kiruna. När inbördeskriget rasade i Spanien och de tyska nazisternas arméer färdades genom Sverige kände Edvard att detta inte var rätt och rekryterades av en kommunistisk sabotageorganisation, ledd av den tyska kommunisten Ernst Wollweber (veteran från den tyska revolutionen 1918 och senare chef för Stasi i Östtyskland).
Edvard jobbade på LKAB och hade en liten mekanisk verkstad hemma. Från jobbet stal han dynamit och tillverkade bomber. Dessa smugglades med av sjömän för att placeras ut på fartyg som tillhörde fascistiska länder för att sätt grus i det fascistiska maskineriet. Det sägs att ”Wollweberligan” sprängde 22 fascistiska fartyg under kriget.

Föreställningen går bitvis i ett rasande tempo och det finns inte mycket tid för reflektion över vad som händer, men så är det också mycket som ska hinnas med. Manusförfattaren Erik Norberg har vävt in hela det historiska skeendet: Francos fascistiska kupp, Hitler-Stalin-pakten, finska vinterkriget, arbetslägren dit kommunister internerades och det fruktansvärda attentatet mot kommunisternas tidning Norrskensflamman där fem människor – däribland två barn – brändes inne. 
Det är en imponerande föreställning, med fantastisk nyskriven musiken av Tomas Isacsson, som knyter an till tidsepoken, och som skickligt driver historien framåt. 

Starkast är nog berättelsen kring Norrskensflamman. När Valdemar Granberg, tvångsinternerad i Storsien på grund av sina vänsteråsikter, får reda på att hans fru och barn har dött i brandattentatet mot tidningen, knyter det sig nog i bröstet på de flesta. 
Den brutala orättvisan sammanfattas av hela ensemblen när de sedan sjunger ”Orätt, det är orätt!” så nästan taket lyfter. 

Nybergs mekaniska verkstad är en föreställning i bästa Norrbottensteater-tradition: lokalhistoria, samhällsengagemang och musik. Gå och se den innan det är för sent! 
Föreställningen går i Luleå till den 27 oktober och kommer sen att turnera runt om i Norrbotten och ner till Umeå.

Pjäsförfattare: Erik Norberg 
Musik: Tomas Isacsson
Regi: Helena Röhr  
Medverkande: Jonas Hellman Driessen, Karin Paulin, Roger Storm, Maria Pontén, m fl

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!