”Grönt stål” blir utsläppsjätte?

Fossilfritt blev fossilsnålt, som blev koldioxidutspottande. Sådan är kapitalismen (Foto: SBAB).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Stålverket H2 Green Steel (H2GS) som ska byggas i Boden har gått från fossilfritt stål till fossilsnålt och nu koldioxidutspottande stålproduktion. Företaget har meddelat att man kommer att importera järnmalmen från Brasilien och Sydafrika, totalt bakvänt från att vara en klimatlösning.

En boom av grön industri i norra Sverige har fått lokalpolitiker att lova guld och gröna skogar. Företag som H2GS tog plats som producent av fossilfritt stål, vilket efter granskande kritik har bytt term till fossilsnålt.
Som socialister har Offensiv pekat på hur dessa företag inte är någon lösning oavsett hur progressiv utvecklingen av industrin är. Detta på grund av det ekonomiska system där storföretag och de superrika bakom dem endast satsar på fortsatt, och oändlig, tillväxt för att maximera sina vinster.

Den senaste nyheten från H2GS har absolut bevisat att ekologisk och social hållbarhet inte är av intresse för företaget. Gruvexperten, journalisten och författaren Arne Müller skriver om nyheten:
– Miljoner ton järnmalmspellets kommer att transporteras från Sydafrika och Brasilien till stålverket i Boden. Samtidigt som det finns ett halvdussin järnmalmsgruvor i Norrbotten. Logiken i detta är svår att förstå.
De enorma utsläpp, som enbart transporten av malmen skulle innebära, verkade enligt Müllers uträkningar så höga att han själv ifrågasatte uträkningen. För den som vill höra mer av Arne Müller kommer han att finnas på plats under Offensiv 50 under helgen.

LKAB vill inte sälja malm till H2GS, och exempelvis Kaunisgruvan tillverkar fel sorts malmprodukt. Men det hela visar på en avsaknad av samhällsplanering och ett skriande behov av detsamma.
H2GS:s verksamhet har från början haft planer på expansion istället för endast grön utveckling, då man vill mer än fördubbla den produktion som LKAB har idag.
Kapitalismen kan varken möta samhällets behov eller lösa klimatkrisen – det behövs istället en demokratisk planering av samhällets resurser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!