Groteska löneökningar för Sveriges vd:ar

Vi får nöja oss med tior medan de rika jublar i guldregn (Foto: Maria Eklind / Flickr CC).

av Anton Lindbäck // Artikel i Offensiv

Under de hårda tider som råder just nu var den genomsnittliga löneökningen på 2,7 procent inte så mycket att hänga i julgranen, speciellt med tanke på att inflationen långt överstiger de 2,7 procenten. Men för en del gick det bättre. Det visar en sammanställning av vd-lönerna på de 15 största bolagen i Sverige 2022, som Arbetet gjorde förra veckan.

I undersökningen ingår de 15 största företagen i Sverige sett till antal anställda. Man har man slagit samman den fasta lönen plus bonus och slagit ut det över året för att få fram en snittlön i månaden och jämfört det med 2021. En del vd:ar fick en negativ löneutveckling i sammanställningen på grund av en minskad bonus (men ändå groteskt hög).
Scanias vd Christian Levin är relativt ny på jobbet och hann inte få någon bonus förra året, vilket gör det svårt att jämföra de två åren. Hans ökning hade annars varit 86 procent.
Bortsett från Christian har det gått bäst för NCC:s vd Thomas Carlsson. Hans inkomstökning landade på 73 procent. Delvis fick han en ökning på sin fasta lön med 14,1 procent, men framför allt fick han en fyrdubblad bonus – från 2,3 till 9,6 miljarder kronor. Det blev 1,7 miljoner kronor i månaden för honom.

Börje Ekholms (Ericssons vd) lön minskade med 1,5 procent jämfört med i fjol då ett sämre resultat för företaget resulterade i minskad bonus. Han fick dock en ökning på sin fasta lön med 6 procent och får 4,5 miljoner i månaden; han behåller platsen som den bäst betalda vd:n.
Martin Ljungstedt på Volvo ökade på sin bonus från 24,8 till 33,1 miljoner, utöver att han fick ett lyft på 7,3 procent på sin fasta lön. Det blev 50,5 miljoner på ett år, eller 4,2 miljoner i månaden för honom.
Telias vd Allison Kirkby får ingen bonus då hon jobbar statligt och hamnar därför inte så högt på topplistan. Hon har ändå den näst bästa fasta lönen – 18,4 miljoner om året, eller 1,5 miljoner i månaden.

Det är groteska klassklyftor som visar att det finns pengar i samhället, samt att pengarna går till helt fel saker. Upp till kamp för en rörelse för massiv omfördelning!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!