Grundlösa anklagelser

2006-08-22 22:59:54
I november 2005 polisanmälde Migrationsverket nio asylsökande föräldrar i Stockholm och Södertälje för vanvård av sina apatiska barn. Nästa månad anmälde samma myndighet ytterligare fyra familjer i Sundsvall. I förra veckan konstaterade kammaråklagare Lise Tamm att det inte finns någon grund för de mycket grova anklagelserna och lade ned de två sista förundersökningarna.

Migrationsverkets polisanmälningar förra året kom plötsligt. Den svenska flyktingpolitikens hårda behandling av asylsökande, och speciellt hjärtlösheten mot de apatiska barnen, hade provocerat fram en proteströrelse. Den blev till slut så mäktig att regeringen beslutade om avvisningsstopp och gick med på en tillfällig ny asyllag som skulle ge fler en ny chans att få stanna i Sverige.

Politisk kampanj

Migrationsverket började arbeta efter den nya lagen. Men så kom detta mycket grova angrepp på de apatiska barnens föräldrar. De polisanmälda misstänktes att: ha förgiftat sina barn, ha hällt bort barnets sondvätska, ha misshandlat och begått sexuella övergrepp på sina barn. Allt för att få stanna i Sverige. Man spridde också misstankar om att några av barnen inte var föräldrarnas riktiga barn.
I mitt arbete med ett barn som kraschlandat i apati blev jag vittne till hur kränkta och skygga föräldrarna blev av misstänkliggörandet från migrationsverkets byråkrater och av regeringens ministrar.
En upprörd Morgan Johansson, socialtjänsteminister, gav migrationsverket politiskt eldunderstöd från dag ett. Regeringens omänskliga flyktingpolitik bär skulden för de apatiska barnen. Polisanmälningarna var en del i ett försök att bolla över den skulden på föräldrarna.
Svenska barnläkarföreningen protesterade mot politikernas svepande utpekande av föräldrar och berättade att de själva inte kunde redovisa ett enda förgiftningsfall.

En ursäkt är på sin plats

Åklagare Tamm sa redan i våras i en tidningsintervju att man haft väldigt lite material att gå på, trots att familjer fått genomgå både husundersökningar och kroppsbesiktningar. Ingen har varit misstänkt på den starkaste misstankegraden sannolika skäl och ingen har delgivits misstanke om brott.
De anklagade familjerna har successivt friats men lidit av en dubbel press, oron för sitt sjuka barn och den utsatthet anklagelserna skapat, under en extremt lång förundersökningstid på nära tio månader. Morgan Johansson bör omedelbart be om ursäkt för sina uttalanden och ge familjerna upprättelse.
Alla barn måste få skydd om de misshandlas av sina föräldrar, men i fallet med de apatiska flyktingbarnen är det statens omänskliga flyktingpolitik som stått och står för vanvården.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!