Gruvarbetarna kräver 4 000 mer i månaden för alla

2006-11-29 13:45:15
Inom den svenska stål- och gruvnäringen har vinstnivåerna nått nästan ofattbara nivåer de senaste åren.

Den största orsaken är kraftigt stigande stålpriser, framförallt till följd av att Kina dammsugit marknaden, men en annan viktig orsak är en kraftig produktivitetsutveckling som inte matchats av löneökningar.
I LKAB:s gruvor producerades 1996 6 800 ton malm per anställd. 2005 hade den siffran stigit till 8 300 vilket är en produktivitetsökning på 22 procent! Samtidigt har vinsterna rakat i höjden. 2005 gjorde LKAB ett rörelseresultat på 6,1 miljarder kronor och en vinst efter skatt på 4,5 miljarder.
I år väntas ett liknande resultat. Det betyder en vinstmarginal på cirka 45 procent (d v s nästan hälften av omsättningen är vinst) och att LKAB 2005 gjorde en vinst på 1,8 miljoner kronor för var och en av de 3 500 anställda!
Offensiv har intervjuat ordföranden för gruvtolvan i Kiruna, Harry Rantakyrö.

Hur ser ni på de rekordvinster som LKAB gör idag?
– Ja inte är det direktörerna som skottat fram malmen om det nu är någon som tror det. Det är vi jobbare som tagit upp den. Ändå vill regeringen nu släppa lös bonusar igen, för direktörer i statliga bolag. Det räcker inte med hög lön, de ska ha både hängslen och livrem. Allt är fritt för dem.

Hur ska arbetarna få del av denna ökning?
– Vi kommer att ställa tuffa krav i avtalsrörelsen. Vi kräver 4 000 kronor i månaden rakt av för alla. Inga procentsiffror. Och det här kravet avvisades inte av avtalsrådet, det är inte orealistiskt. Vi ska fortsätta diskutera det i förhandlingsdelegation för gruvsidan den 14 december. Avtalsförhandlingarna blir inte lätta i år, svårare än ifjol (då produktionen stoppades av spontana ”fackliga informationsträffar”).

Vad anser du om lönekravet på 840 kronor som IF Metall gått ut med innan avtalsrådet?
– Det är fel helt enkelt. Man kan inte gå ut innan vi fått säga vårt. Om du ser på vårt krav så kan du se att vi är ganska långt ifrån varandra.
LKAB är ett av få företag som går emot trenden att bara dela ut vinstpengarna till ägarna. LKAB investerade 2005 2,6 miljarder och har fram till och med tredje kvartalet i år investerat 4 miljarder, bland annat i nya pelletsverk. SSAB, som är den andra norrbottniska vinstmaskinen, har istället delat ut pengarna till ägarna.
Samtidigt som företaget delat ut mer än hälften av vinsten 2005, 3 miljarder, till ägarna och gett cheferna 10-procentiga lönelyft så har arbetarna förvägrats en löneökning på 850 kronor, något som skulle kosta 23,9 miljoner extra. Den högre lönekostnaden motsvarar 0,45 procent av den vinst SSAB-koncernen gör eller 0,8 procent av den utdelning som aktieägarna kan räkna med.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!