Gruvavtalet klart

2007-05-30 12:26:21
Gruvarbetarna vid LKAB i Kiruna, Malmberget, Svappavaara och Luleå röstade strax innan Offensivs pressläggning på tisdagkvällen ja till ett nytt gruvavtal, som framförallt höjer lönen för de så kallade frontarbetarna som missgynnats i tidigare avtal.

Bergarbetarna får såvitt Offensiv erfar en rejäl höjning, inklusive höjda ob-tillägg, på cirka 1 200 kronor utöver det centrala avtalets lönehöjning på 792 kronor. Dagtidstillägget höjs därutöver för el och mekare ovan jord med 500 kronor.
Stora grupper får nöja sig med det centrala avtalets resultat – bortsett från att LKAB dels har lovat att justera det belöningssystem, som ger lite till alla anställda, och dels att se över poängsättningen i gruvarbetarnas lokala lönesystem.

2 000 till bergarbetare…

– Min egen lön höjs nu med 1 990 kronor i år, medan andra får nöja sig med löften om att lönen kan justeras i framtiden, säger raslastaren Sixten Snell i Kiruna, som argumenterade för att man borde ha kört förhandlingarna en omgång till och väntat ett tag med att ta ställning.
– Nu lär diskussionen i stället komma efteråt, när vi redan har röstat, menar Snell.
Med drygt 70 procent ja av de knappt 900 röstande i Kiruna, Malmberget och Luleå (Offensiv vet när detta skrivs inte hur röstningen i Svappavaara utfallit) sade ändå en klar majoritet ja till LKAB:s slutbud.

…andra blir utan?

En ung frontarbetare i Malmberget som Offensiv talat med anser att bergarbetarna fått ut drygt den tusenlapp utöver det centrala avtalet som var det minimum de kunde acceptera.
Det betyder cirka hälften av gruvarbetarnas utgångskrav på 4 000 pix.
– För min del var det ett bra bud, men jag förstår varför en del som nu frågar sig varför de strejkade var ganska missnöjda, säger en ung bergarbetare i Malmberget, som vill vara anonym.
Offensiv har ännu inte fått kontakt med de fackliga förhandlarna för att höra deras värdering av resultatet.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!