Gruvbolaget Kaunis Iron lobbar mot miljön

Klas Degertun (vd) och Åsa Allan (vice vd) har gett ut lobbytidningen ”Kaunis Aktuellt” som anser att miljöregler måste stå tillbaka för ekonomiska intressen (Foto: Kaunis Iron).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

En svidande vagel under julfirandet har varit gruvindustrin och dess lobby, eller kanske snarare metallindustrin, eller ska jag säga råvarusektorn, eller kanske helt enkelt kapitalismen. Framför allt gruvföretagens lobbyverksamhet mot miljön, ja du läste rätt, mot miljön. För så lyfter exempelvis Kaunis Iron fram sin snyfthistoria mot Mark- och miljödomstolens avgörande som väntas inom kort.

Lagom till jul valde gruvföretaget Kaunis Iron att ge ut sin egen tidning ”Kaunis Aktuellt” som lobbar för gruvans nuvarande och eventuellt framtida verksamhet. Det är både ett unket och tafatt grepp från företaget, allt för att vända opinionen om gruvornas framtid. 
Det bör tilläggas att Kaunis har vänt både opinion och produktion från det konkursdrabbade Northland Resources som startade verksamheten, men lät direktörer suga ut pengar utan att ens bryta någon malm.
Företaget pekar å ena sidan på att de gör så mycket för samhället och för miljön, samtidigt som de anser att miljöregler- och mål kanske ändå måste stå tillbaka för ekonomiska intressen. 

Klas Degertun (vd) och Åsa Allan (vice vd) skriver med sina största bokstäver: ”Vill staten avveckla svensk gruvindustri?”. En debattartikel i företagets egna reklamblad utan respons från andra parter kanske inte kan kallas debatt, snarare platt fall.
Men Allan och Degertun skriver både att Länsstyrelsen låter miljöhänsynen väga för tungt och de myndigheter som hanterar tillstånd för gruvor måste vara konstruktiva – med andra ord ska du inte kunna få ett nej, utan i värsta fall ett kanske och återigen; vi kan inte tänka på miljön när det finns vinstintressen.

Vidare lyfter de hur gruvan är anledningen till att vägarna nu äntligen rustas upp runt byarna där malmlastbilarna går. Fast det är Trafikverket som har rustat upp vägarna och alltså är det skattefinansierat, vilket blir rätt fånigt med hur billigt svensk gruvindustri har kommit undan.
Jämfört med konkurrerande länder behöver gruvbolag i Sverige bara betala hälften så mycket i skatt. Därtill finns mineralersättningen på två promille av värdet på mineralen som grävs upp och av denna mikroskopiska summa går bara en fjärdedel till staten, resten går till markägaren.
Dessutom hade gruvbolagen fram till 2019 en skatterabatt på diesel i sina arbetsfordon. Men det är ändå staten, eller skattebetalarna, som får ta kostnaden för infrastruktur som både måste rustas upp och underhållas på grund av gruvornas verksamheter.
Det är också samhället som måste ta smällen när en gruva lägger ner, för det finns inget gruvföretag som har avsatt nog mycket pengar för återställning av natur och miljö, som att fylla igen gruvhål och rena vattnet från tungmetaller.

När kapitalet är hotat kan stat och regering trampa över människor och miljö. 

Men tur är det att Kaunis Iron ändå är med i ett projekt där byborna och lokalföreningarna får dokumentera byn som nu försvinner rakt ner i gruvhålet. Och det är väl ändå för väl att sydafrikaner letar sig till Pajala för att få vara del av Kaunis Iron, även om det nu bara handlar om två personer (med respektive). 
Sydafrikanerna tycker tydligen att det saknas ”styrning” i Sydafrika. Landet är känt för att suga ut arbetarklassen i gruvor och med en nutida historia av att skjuta ihjäl strejkande arbetare.
Att Fox News, oj jag menade Kaunis Aktuellt, letat sig ut i brevlådorna runt om länet är tydlig propaganda som visar att det finns pengar att slösa. Tidningen kom så klart för att företaget sitter i rävsaxen om att få fortsätta sin verksamhet, då det nuvarande tillståndet har överklagats eftersom att det inte har följts i fråga om miljörisker.

Men det är kanske i tiden att storföretagen får gråta ut; likadant gör nu H2 Green Steel som går ut i media och ber Mark- och miljödomstolen att ge företaget ett byggnadstillstånd innan miljötillståndet ens är utrett och klart. De nygamla högersossarna (innan Magdalena) visade ju var skåpet ska stå med Cementa – när kapitalet är hotat kan stat och regering trampa över människor och miljö. 
Och ny-nya S har ju också uttalat att de är det mest gruvvänliga partiet oavsett om det finns fog, behov eller möjligheter för en gruva. Nej, det är en gruvlig tid när miljöfarliga företag ska få sätta agendan för miljödomstolar – och det kan enbart stoppas genom kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!