Gruvupprop mot nedskärningar inom Arbetsmiljöverket

2007-12-12 15:42:46
Skyddsombuden bland LKAB:s gruvarbetare i Malmberget reagerar skarpt mot de fortsatta nedskärningarna inom Arbetsmiljöverket, som nu går ut över den rena inspektionsverksamheten. ”Stoppa ytterligare nedskärningar inom Arbetsmiljöverket”, kräver ett nytt upprop från de skyddsansvariga inom Gruv 4:an.

– Beslutsfattarna i den nya regeringen har inte en j-a susning om vilka beslut man fattar, säger Gruv 4:ans ordförande Tomas Nilsson till Offensiv.
Tidigare i år lade regeringen ned Arbetslivsinstitutet, med en internationellt erkänd forskning om arbetsmiljöfrågor.
Arbetsmiljöverkets förre chef Kenth Pettersson (som dog i våras) slog redan hösten 2006 larm om att den nya högerregeringens planer på att banta Arbetsmiljöverket med 160 miljoner kronor inom en treårsperiod motsvarade en tredjedel av verkets anställda.

Kompetens försvinner

För att klara 2008 års budget har den nye generaldirektören Mikael Sjöberg nu aviserat en neddragning av 50 tjänster, varav 41 årsarbetskrafter inom inspektionsverksamheten.
Gruvarbetarnas största oro gäller risken för undergrävda branschkunskaper.
– Det här betyder för vår del att man riskerar att tappa kompetensen inom gruvområdet, och att vi kanske får inspektörer som har mest erfarenhet av livsmedelsbranschen, befarar Tomas Nilsson.
”Gruvindustrin går för högtryck och det medför högre arbetsmiljöbelastning för de anställda. Nedskärningarna inom Arbetsmiljöverket kommer att göra det lättare för alla dem som vill spara pengar på att ta genvägar i arbetsmiljön. Därför kommer olyckorna att öka”, varnar Gruv- 4:ans skyddsombud.
Arne Johansson

Hitta namninsamlingen på www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1422

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!