Gula lappen: vårdpersonalens missnöje står skrivet på väggarna

Missnöjet sprider sig på Sunderbyn sjukhus och runtom i landet (Foto: Anders Alm).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Små gula post-it-lappar med korta frågor och meddelanden började i slutet av november dyka upp på Sunderby sjukhus, mellan Luleå och Boden. Några dagar senare hade protesten – för det är vad det handlar om – spridit sig till sjukhusen i Umeå respektive Örebro.

”Fick du ha rast idag?”, ”När var sista gången du var ledig och INTE hörde av jobbet om extrapass?”, ”Drabbas dina patienter för att ni har för lite personal?”, ”Enligt budget finns inget behov av mer personal”, ”Låt 2022 bli året då vi tillsammans förbättrar vården!”.
Det är några av texterna som gått att läsa på gula lappar på Sunderby sjukhus väggar de senaste månaderna. Ibland skrivs det svar på lappen, andra svar och synpunkter kommer till inläggen som görs på instagram.

Bristen på personal, ständig övertid, utmattning, oro för den egna och patienternas hälsa, löner som inte matchar vad jobbet tar.
Gula lappen är ett gräsrotsinitiativ som sätter ljuset på verkligheten för vårdpersonalen. Frågorna bjuder in till att formulera tankarna kring den ohållbara vardagen arbetssituationen utgör för väldigt många, och kring alternativet – ”Hur vill DU att din arbetsplats ska se ut?”.
Gula lappen uppmanar alla som arbetar inom vården att haka på initiativet på sin arbetsplats. Särskilt vill de nå ut till andra orter och börja samordna över landet – den som är intresserad kan kontakta gulalappen via Instagram.
”Vi vill nå varje människa som arbetar i vården. Vi vill nå både sjukhus och äldreboenden. Vi vill ha med alla som känner att vården behöver prioriteras bättre!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!