Guldregn över de rika

2006-12-20 14:39:24
”Miljardärerna blir allt fler och allt rikare”, löd en tidstypisk rubrik i Svenska Dagbladet 16 november i år.
Aldrig någonsin har klyftorna ökat så snabbt som under de senaste åren. Mellan åren 2004 och 2005 ökade direktörslönerna i snitt med 20 procent. Det är inte ovanligt att en vd (verkställande direktör) har en årsinkomst som skrivs i två-siffriga miljonbelopp. Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg tjänade till exempel över 22 miljoner 2005.

Guldregnet över de rika saknar motstycke och regnet blir än mer ihållande nästa år. Aktieutdelningen slår rekord 2007 – för tredje året i rad. Minst 265 miljarder kommer aktieägarna få dela på.
Av regeringen får de rika dessutom sänkt förmögenhetsskatt. Förmögenhetsskatten halveras nästa år för att avskaffas helt året därpå, vilket sammantaget kommer att ge 5 miljarder mer till landets välbetalda elit.
Vidare fryser regeringen fastighetsskatten 2007 och begränsar markvärdets del av taxeringsvärdet. ”Villaägare med stora tomter i attraktiva områden gynnas mest av den nya regeringen”, konstaterade Privata affärer 20 september under rubriken “Villaägare med stora tomter – maktskiftets vinnare”. Och, bör man tillägga, det gäller främst villaägare i storstäder och med sjötomter.
Det är denna grupp som också ska få skattesubventionerad städhjälp under 2007. ”Hushållsnära tjänster görs billigare under 2007 /…/ förslag om skattereduktion för privatpersoners köp av hushållstjänster kan träda i kraft den 1 juli 2007” (Budgetförslaget 2007).

Arbetarna får betala

För att betala de nya förmånerna för de rika tar regeringen pengar från bland annat arbetslöshetsersättningen, upp mot 18 miljarder kronor.
Sänkta ersättningsnivåer, nedskärningar i socialförsäkringen och höjda skatter slår hårt mot hushållens ekonomi nästa år. Regeringen försvarar sig med att jobbavdraget ger alla hushåll mer pengar 2007. Det är helt enkelt inte sant.
Jobbavdraget sänker skatten för de som har lön från arbete. De som erhåller exempelvis pension, sjukpenning, föräldrapenning eller arbetslöshetsersättning får ingen skattesänkning.
Årsinkomsten måste vara över 300 000 kronor för att man ska komma i närheten av den “tusenlapp mer i månaden” som moderaterna utlovade i valröresen. För de flesta arbetare handlar det i bästa fall om en skattesänkning på 500 till 600 kronor. Men det kompenserar inte för alla kostnadsökningar, skatte- och avgiftshöjningar nästa år samt ökade ränte- och energikostnader.
Enligt beräkningar som gjorts av tidningen Kommunalarbetaren hamnar en lågavlönad kvinna på minus vid årsskiftet när alla kostnadsökningar 2007 räknats in.
Ensamstående med barn får det än tuffare nästa år.
Bara kamp för verklig kompensation och rejäla lönelyft kan ger mer pengar i hushållskassan 2007.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!