Haiti: Massiva protester mot regimens korruption

Presidenten Jovenel Moïse kritiseras starkt för sin korruption i de massprotester som också riktar sig mot den utbredda fattigdomen (Foto: PrecidenciaRD / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Enorma protester mot Haitis regering har pågått under sex veckors tid över hela landet. Haitis befolkning kräver att president Jovenel Moïse ska avgå, en reaktion på presidentens korruption och den utbredda fattigdomen med brist på mat och bränsle.
Över hälften av Haitis befolkning lever på under 24 kronor i månaden, vilket gör Haiti till västvärldens fattigaste land. Landet har sedan jordbävningen år 2010 tagit emot miljontals dollar i internationellt stöd, men befolkningen och infrastrukturen har inte sett mycket av de pengarna. 
Korruption har länge varit ett utbrett problem i Haiti, och även den nuvarande presidenten Jovenel Moïse har bevisats vara korrupt. 

Sedan år 1990 har Haiti haft 14 olika presidenter, varav bara två har suttit under hela sina femårsperioder, och två andra blev presidenter genom statskupper. 
Haiti ligger på plats 161 av 180 länder i Transparency Internationals korruptionsundersökning för 2018, vilket visar på hur utbrett korruptionsproblemet är.
Under sex veckor har stora delar av Haitis befolkning protesterat genom att gå ut i nästan dagliga enorma demonstrationer. Dessa protester har mötts av polisvåld; 18 personer har hittills dött och 189 skadats. President Moïse har besvarat situationen genom att sända en förinspelad video på TV klockan två på morgonen, där han ber om dialog. Men varken folket eller presidentens politiska motståndare är intresserade av dialog; de kräver att han ska avgå omedelbart.

Haitis problem kommer dock inte lösas bara för att den nuvarande presidenten avgår – problemet är mycket djupare rotat än en enstaka person. 
Hela det politiska systemet i Haiti är korrumperat och för att kunna lösa krisen krävs det att hela systemet raderas för att ett nytt ska kunna byggas upp. Detta är däremot inte troligt i dagsläget då rörelsen inte har någon ledning alls, än mindre en medveten socialistisk ledning som skulle kunna visa vägen till ett samhälle som gynnar alla.
Dessa protester är de största i Haiti på många år, och även om de saknar en klar ledning finns det vissa krav som de kan vinna. Detta är bland annat en bättre ekonomisk situation för befolkningen och ett totalt avskaffande av korruptionen i landets ledning så att pengarna som korrupta politiker stjäl ska kunna gå tillbaka till samhället. Och en enda vinst visar på att kamp lönar sig och kan därmed leda till en ökad, upptrappad kamp mot det politiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!