Håll SD borta från facken

SD är ett rasistiskt, reaktionärt, arbetarfientligt parti. De hör inte hemma i fackföreningsrörelsen (Foto: Natalia Medina).

av Cesar Andersen Lindholm & Thomas Andersen // Artikel i Offensiv

En SD-medlem försöker mjölka pengar ur fackförbundet Transports föreningskassa genom argumentet ”enligt svensk lag har alla rätt att gå med i föreningar oavsett syftet”.

Det handlar om rättegången om Kirunas kommunpolitiker Mats Fredlunds uteslutning ur Transport­arbetarförbundet. Han blev invald som kommunpolitiker i valet 2018, och omedelbart därpå uteslöts han av förbundet. Att han inte var beredd på detta förvånar, med tanke på SD:s arbetarfientliga värderingar.
Till följd av detta stämde Fredlund facket, och fallet prövades i rättegång i början av februari. Den 4 mars kom domen – Stockholms tingsrätt beslutade att uteslutningen var ogiltig. Dock avslogs hans krav på 100 000 kronor i skadestånd.

SD:s vice partiordförande Henrik Vinge uttalade sig kort efter domen och förklarade att de ser detta som ”ett väldigt lyckat utfall”. En möjlighet för dem att, som uttryckt vid ett tidigare tillfälle, ”få mer inflytande i de svenska fackförbunden”.
Sedan dess har det dock skett utvecklingar i fallet. Först tisdag den 23 mars, när Transport bestämde att de skulle överklaga domen. Det gjorde även Fredlund och hans juridiska ombud den 26 mars för att han, trots att han fick rätt i sak, tycker att han även borde fått skadestånd med motiveringen att ”ett avtal brutits” och att ”hans föreningsrätt har kränkts”. 
Just det med föreningsrätten och att ”alla är välkomna” är också vad han har drivit hela det här fallet utifrån.

SD är ett parti som vill motverka alla former av solidaritet och arbetarorganisering. De är ett parti som med både sina värderingar och sina politiska ställningstaganden många gånger visat att de är emot facklig organisering och allt vad gäller rättigheter på arbetsplatser.
Bara några få praktiska exempel på detta är hur de har drivit kampen för försämrat anställningsskydd, röstat nej till alla förslag om skärpningar av visstidsanställningar, samt till och med röstat nej till förslag om nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser.
Transport understryker i ett pressmeddelande att de inte utesluter medlemmar på grund av vad man röstar på eller ens politisk anslutning, men att undantag gäller för SD.
– [Man kan inte aktivt] ta på sig ett förtroendeuppdrag för en organisation som motverkar förbundets uppgift. Tingsrättens dom är ett hot mot vår förening, det vi gemensamt arbetar för och i längden ett hot mot hela demokratin, säger Lars Mikaelsson.

Lars Mikaelssons ord är ingen överdrift. SD:s högerreaktionära politik är förödande för arbetare och arbetarklassen på alla sätt. Och att de värderingarna skulle få smyga sig in även i ett av våra mest förenande verktyg, fackorganiseringen, finns inte på världskartan. 
Därför får vi verkligen hoppas att hovrätten dömer rätt, när det här tas upp nästa gång i rättssalen, och att protester från den samlade arbetarrörelsen mot SD:s hatiska politik kan samlas till i framtiden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!