Hälsoscheman: ”Behövs fler protester”

– Nu måste kampen mot hälsoscheman skruvas upp. Det behövs fler organiserade protester tillsammans med andra grupper inom vård och omsorg, säger Petra Hultberg (Foto: Kristofer Lundberg).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 29 april hölls manifestationer och protester mot de så kallade hälsoscheman i över 10 städer och orter runt om i landet. Vad blir nästa steg?

Många kommuner i landet vill införa dessa scheman för undersköterskor som arbetar natt i äldreomsorgen. I de kommuner som redan har infört detta har det inneburit fler arbetspass, arbetspass även på kvällar samt att man infört så kallade resurspass, vilket innebär att man kan flyttas runt av arbetsgivaren på olika äldreboenden i kommunen efter behov.
I praktiken mera arbete, mindre fritid och tid till återhämtning, och lägre betalt för arbetet.
Flera kommuner står nu i begrepp att införa dessa scheman, trots personalens protester.

Förra året bildades i Lund Facebookgruppen ”Hälsoschema – Nej Tack” för att protestera och försöka stoppa dessa scheman som nästan ingen vill ha utöver arbetsgivarna. Gruppen har nu över 11,000 medlemmar och växer för varje dag.
I förra numret av Offensiv rapporterade vi från protestdagen i Lund. Några av de som manifesterade utanför stadshuset uttalade sig till Offensiv. Undersköterskan Madeleine Fahlkranz sa: 
– Vi är här för att protestera mot Lunds kommun för att de tvingar oss att skriva på avtal med orimliga arbetsvillkor.
Petra Hultberg, också undersköterska: 
– De hackar sönder våra turer, vi får kortare nattpass, kortare ledighet, ingen tid till återhämtning, ingen vila, ingen fritid. Vi har fått nog! 
– Vi undersköterskor är vana att ta allt, men nu har vi fått nog, nu räcker det!
– Alla känner att detta är viktigt. Vi har dålig lön och dåliga arbetsförhållanden. Vi är vana att bli trampade på, men vi vill inte bli slavar under vårt arbete. Det är dags att vi reser oss och rätar på våra ryggar!

Hur kan man då gå vidare i kampen för att stoppa dessa Hälsoscheman? Offensiv ställde frågan till Petra Hultberg, som var med och drog igång Facebookgruppen:
– Vi diskuterar att eventuellt försöka få igång en diskussion med Arbetsmiljöverket. Hälsoscheman är en arbetsmiljöfråga. Vi känner också att vi har fått bra stöd av vår fackförening Kommunal. Det skrivs mycket om oss i vår facktidning Kommunalarbetaren. Vi kämpar också med att få lämna över vår namninsamling till socialministern Lena Hallengren. Något mer måste hända.

Har ni kontakter med andra sjukvårds- och omsorgsgrupper?
– Ja, vi samarbetar redan med Undersköterskeupproret. De är väldigt aktiva fackligt också, det är bra. Vi har haft möte med Lena Byström, ombudsman i Kommunal, tillsammans med Undersköterskeupproret.
– Nu måste kampen mot hälsoscheman skruvas upp. Det behövs fler organiserade protester tillsammans med andra grupper inom vård och omsorg. Fackföreningarna och deras medlemmar måste mobiliseras för kravet på att stoppa hälsoscheman. 
– Kravet på att stoppa hälso­scheman måste kopplas samman med kravet på att stoppa nedskärningar och besparingar inom vård och omsorg. Kravet på att själva få styra över sin arbetstid är också ett självklart krav.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer helhjärtat kampen mot hälsoscheman och kampen mot nedskärningar inom vård och omsorg.
• Nej till hälsoscheman.
• Stoppa nedskärningarna inom vård, skola och omsorg.
• Stoppa privatiseringarna inom välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!