Hammarbadet öppnar efter renovering

av Kristofer Lundberg

Nu öppnar Hammarbadet i Hammarkullen som varit stängt i fyra år under renovering. Badet och gymmet vars verksamhet skulle läggas ned räddades av en offensiv kamp.

Det var medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och Hammarbadets personal som stoppade stängning av anläggningen och lyckades få stadens styre att skjuta till pengar för renovering och verksamhet. Den 15 maj öppnade Hammarbadet i nya och renoverade lokaler, till hösten öppnar även gymmet som också fått en upplyftning. Ingen invigning kommer att ske innan hela anläggningen är öppen men när så sker kommer Rättvisepartiet Socialisterna att bjuda in till en segerfest för att inviga lokalerna.

Hammarbadet hade långt innan 2015 nått sin tekniska livslängd, bassängen läckte ned till fritidsgården en våning under, lokaler och reningsverk var slut. Det förslag som låg på politikernas bord hos Idrott och föreningsnämnden innebar att bad och gym skulle stänga i Hammarkullen, på samma sätt som i Rannebergen. Inget parti var av en annan åsikt innan Rättvisepartiet Socialisterna agerade. Partiet intervjuade löpande personalen och besökare i Offensiv, en namninsamling startade som snabbt nådde över 1 400 namn, möten, demonstrationer och uppvaktning av stadens politiker skapade ett stort tryck i frågan. Kampen förändrade allt, politikerna beslutade om extra pengar och badet räddades.

Allt är helt nytt. Receptionen har ny design och färgsättning, utsidan har fått ett lyft, omklädningsrum och bastu är helt nytt. Bassängen är lika liten som tidigare och är därmed anpassad till simundervisning. Badet är ljust och klätt i blommor för en varmare och naturlig känsla som skapar lugn och ro. En del i renoveringen har också varit att anpassa byggnaden till att vara mer tillgänglig för besökare med funktionsvariationer. I juni kan även fritidsgården, som fick flytta ut under renoveringsperioden, flytta tillbaka till sina ursprungliga lokaler. Rättvisepartiet Socialisterna vill tacka alla som deltog i kampen för Hammarbadet och gymmet; utan våra gemensamma ansträngningar skulle inte denna viktiga mötesplats nu vara öppen. Det visar än en gång att kamp och organisering lönar sig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!