Hammarkullekarnevalen – uttryck för lokal politisk organisering

av Kristofer Lundberg

Dansgrupperna dansade igenom kampens Hammarkullen (Foto: Sari Hevosaho).

Hammarkullekarnevalen, som firades första gången 1974, har en 45-årig tradition i området. Karnevalen, Sveriges största, initierades av latinamerikanska flyktingar och har sedan dess blivit en folkfest med dansare, mat och kultur från hela världen.

Oron över fredagens regn blåste bort och lördagen bjöd på värme och strålande solsken.
De 25 dansgrupperna med kultur från hela världen började vid den av bostadskampen kommunaliserade Bredfjällsgatan. De dansade fram förbi muralmålningarna som vuxit fram ur de lokalt organiserade konstfestivalerna, förbi aktivitetshuset som tack vare protester blivit en medborgardriven mötesplats.
Hela Hammarkullekarnevalen ger uttryck för den lokala politiska organiseringen. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) hade traditionsenligt tält på Hammarkulletorget utanför det av partiet räddade Hammarbadet. 
Under helgen fördes över 2 000 samtal, 1 200 personer skrev på våra protestlistor för att rädda hyresrätten – mot ombildning, utförsäljning och marknadshyra.
Fyra personer gick med i Rättvisepartiet Socialisterna, 370 köpte Offensiv och 56 tecknade prenumeration på Offensiv. 

Kampen mot ombildning är utan tvekan en stor fråga i området och boende efterfrågade protester för att göra fler medvetna om de hot som finns mot hyresrätten som boendeform. 
Nere på området hade de lokala hyresgästföreningarna ett stort tält där stenkonstnären Rob McDonald hade workshop. Över 100 barn och ungdomar deltog under tre dagar i Hyresgästföreningen Angereds medskapande konstfestival The Periphery is the center.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!