Hamn röstar om konfliktåtgärder

Kommer medlemmarna rösta för att fortsätta kämpa för de krav som fortfarande är aktuella, och därmed också sätta ned foten mot arbetsgivarnas taktik att köra över Hamn? (Foto: Mattias Bernhardsson)

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Fram till den 21 juni har medlemmar i Hamnarbetarförbundet möjlighet att rösta om hur förbundet ska gå vidare i avtalsförhandlingarna.

Efter att Transportarbetarförbundet tecknade ett nytt avtal i samma bransch som i princip är i linje med industravtalets ”märke” innebär Arbetsdomstolens praxis att Hamnarbetarförbundets krav blir ”överspelade”.
Arbetsdomstolen har i domar satt en praxis att arbetsgivarna inom samma bransch bara har skyldighet att följa löner och villkor i det först undertecknade avtalet, i det här fallet Transportarbetarförbundet.
Det innebär att Hamnarbetarförbundet visserligen fortfarande skulle kunna få igenom sina krav om högre löner och en semestervecka i kollektivavtal, men arbetsgivarna skulle ändå inte vara skyldiga att följa dem.
En ytterligare komplikation är att Transport, för att få lite mer pengar än märket, har förhandlat bort en del av Lagen om anställningsskydd, LAS, nämligen företrädesrätten till nya anställningar för behovsanställda.

Nu får medlemmarna rösta om hur Hamnarbetarförbundet ska gå vidare. Ska de fortsätta kämpa för de krav som fortfarande är aktuella, och därmed också sätta ned foten mot arbetsgivarnas taktik att köra över Hamn, eller ska man nöja sig med ett avtal som är likalydande med Transports?
De fackliga krav som fortfarande är aktuella är tid för facklig introduktion och en social fond för rehabiliteringskostnader för behovsanställda (som arbetsgivare idag inte har skyldighet att stödja).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!