Hamn svarar massiv lockout med fullskalig strejk

av Anders Wemmert

Solidaritet med de strejkande hamnarbetarna. Arbetsgivarnas frontalangrepp besvaras med strejk i alla hamnar.

Hamnarbetarnas strejk för rätten till kollektivavtal har nu pågått sedan den 23 januari. 

Punktstrejker har genomförts i många hamnar runt om i landet, däribland Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Karlskrona med flera.

Stödet för hamnarbetarnas kamp ökar. Stöduttalanden från fackliga avdelningar runt om i Sverige kommer in varje dag, men det kommer också stöduttalanden från fackföreningar i Spanien, Belgien och Portugal.

Hamnarbetarna strejkar för viktiga fackliga principer: Rätten till kollektivavtal, rätten till lokala förhandlingar om löner, arbetstider och arbetsmiljö. 

Nu har arbetsgivarsidan valt att trappa upp konflikten genom att från den 6 mars till den 31 juli ta ut en omfattande lockout mot hamnarbetarna. 

Lockouten innebär löneavdrag på schemalagda fridagar, trots att arbetstagaren arbetat full arbetstid – ett de facto avdrag på månadslönen. Den innebär också blockad mot övertidsarbete, nyanställning och inhyrning av förbundets medlemmar. Det är en rejäl upptrappning från arbetsgivarsidan. 

Erik Helgesson som sitter i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse kommenterar upptrappningen till Offensiv med att arbetsgivarna vill tömma Hamnarbetarnas strejkkassor och knäcka fackföreningen.

I en kommentar på Hamnarbetarförbundets hemsida skriver de också: ”Vår inställning är att lockouten på fridagar kan vara en olovlig stridsåtgärd, och att även det angivna syftet med åtgärden ska bestridas. Det innehåller ett påstående om att vi inte följer svenska arbetsrättsregler, och är i sak fel. 

Det är arbetsgivarorganisationen som kräver avsteg från lagen genom att Hamnarbetarförbundet ska utestängas från lokala förhandlingar.”

Svaret från hamnarbetarfacket kom den 27 februari: fullskalig strejk i alla hamnar. Det är helt rätt motdrag mot arbetsgivarnas och näringslivets allt mer aggressiva upptrappning mot de strejkande.

Stödet till hamnarbetarnas kamp blir allt mer viktigt. Kampen gäller inte bara rätten till kollektivavtal, utan är en principiell kamp för fackliga rättigheter, strejkrätt och och anställningssskydd. 

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna stöder hamnarbetarnas strid fullt ut.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!