Hamnarbetarna går till EU-domstolen

Hamnarbetarförbundets strejk för rätten till sitt fack år 2019 . Foto: Mattias Bernhardsson

Trots att Hamnarbetarförbundet har både kollektivavtal och en majoritet av medlemmarna så saknar förbundet rätt att sitta med och ta fram lokala arbetstidsavtal. Hamnarbetarförbundet vänder sig nu till Europadomstolen.

KRISTOFER LUNDBERG

Hamnarbetarförbundet har tecknat kollektivavtal med Sveriges hamnar, detsamma har Transportarbetarförbundet. 

I Göteborg hamn pågick en lång konflikt där Arbetsdomstolen i höstas slog fast att Hamnarbetarförbundet enligt lag har rättigheter, exempelvis att vara med och förhandla kring MBL gällande schemaläggning och att deras skyddsombud ska vara med vid riskbedömningar. 

Men idag saknar de rätt att sitta med i förhandling kring arbetstidsschema. Den rätten äger Transportarbetarförbundet. 

Arbetsdomstolens beslut kan inte överklagas och Hamnarbetarförbundet vänder sig därför till Europadomstolen för klargörande.

Hamnarbetarförbundet vill pröva två frågor. Dels om Sverige bryter mot föreningsfriheten. 

Europakonventionen slår fast att alla har rätt att bilda eller ansluta sig till fackliga organisationer och förhandla genom dem kollektivt. En ska också ha möjlighet att reglera sina arbetsvillkor genom sin organisation.

Hamnarbetarförbundets andra fråga gäller hurvida det finns en jävsituation i Arbetsdomstolen. Då Arbetsdomstolens ledamöter till stor del är utsedda av arbetsgivarorganisationerna tillsammans med de tre stora fackliga centralorganisationerna där Transport tillhör LO. 

Klagan till Europadomstolen gäller svensk lagstiftning och om den tas upp till prövning kan den få konsekvenser för parterna i Göteborgs hamnkonflikt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!