Hamnarbetarstrejken inledd

2019-01-23 10:42:10

foto: Anders Wemmert
”Sammanhållningen är god och kamphumöret är på topp”, säger hamnarbetarna till Offensiv.

Klockan 07.00 onsdagen den 23 januari inleddes hamnarbetarnas strejk för rätten till kollektivavtal i ett tiotal hamnar runt om i landet. Sammanlagt går cirka 1 000 hamnarbetare idag ut i strejk för sin rätt att teckna kollektivavtal med arbetsgivaren Svenska Hamnar. Fler kommer gå ut i strejk de kommande dagarna.

Hamnarbetarförbundet har kämpat för detta sedan länge och våren 2018 tog kampen en ny vändning med strejken och lockouten i Göteborgs hamn.
Sedan Hamnarbetarförbundet igår, tisdag den 22 januari, förkastade ett medlingsbud som i praktiken var arbetsgivarnas förslag inleddes punktstrejker under 2 timmar den 23 januari. Dessa kommer att följas av flera punktstrejker längre fram.

Offensiv träffade hamnarbetaren Peter Ohlin och ordföranden i Svenska Hamnarbetarförbundets avd 30 i Malmö, Henrik Collvin, då strejken inleddes utanför infarten till Malmö hamn. Han och drygt 45 andra hamnarbetare står utanför grindarna i gula västar med Svenska Hamnarbetarförbundets logga.
Enligt Peter är sammanhållningen god och kamphumöret på topp.
– Vi kan hålla på att strejka länge för att få igenom våra krav. Nu försöker arbetsgivarna lägga skulden för strejken på oss. Vi strejkar under 2 timmar och arbetsgivaren svarar med lockout i 17 timmar, säger Peter Ohlin.
På frågan om hamnarbetarna har fått något stöd från andra fackföreningar svarar Peter nej, men säger samtidigt att enskilda medlemmar i Transportfacket stöder strejken.
”Målet med strejken ligger fast” säger både Peter och Henrik – att vinna rätten att teckna kollektivavtal på samma villkor som andra fackföreningar.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger sitt fulla stöd till Hamnarbetarförbundets kamp för ett riktigt kollektivavtal och för rätten till en egen fackförening.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!