Hamns seger sporrar kampen

av Offensiv

Hamnarbetarnas seger är en seger för alla arbetare (foto: Mattias Bernhardsson).

Hamnarbetarförbundets långa kamp för ett eget kollektivavtal vann en klar seger när arbetsgivarna i förra veckan gick med på att teckna ett kollektivavtal med förbundet. Avtalet ger Hamnarbetarförbundet möjlighet att förhandla lokalt och att åter bli med i det livsviktiga skyddsarbetet. 

Regeringen, arbetsgivarna och LO-topparna togs på sängen av det massiva stöd som hamnarbetarna fick efter att ha svarat arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnars provokativa  lockoutvarsel med total strejk.
Arbetsgivarnas lockout, fem månader lång, syftade till att knäcka förbundet. Men arbetsgivarnas upptrappning blev till en rekyl och inför risken av en konflikt som skulle slå både ekonomiskt och politiskt slog arbetsgivarfronten till reträtt. 
Svenskt Näringsliv kände sig till och med tvungen att välkomna den historiska uppgörelsen mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna den 5 mars. ”Utmärkt att parterna enats”, sa Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en första kommentar den 5 mars. Dagarna innan hade han påstått att ”Hamnarbetarförbundets agerande drabbar hela Sverige och ett enat näringsliv står bakom lockoutvarslet”.

Rättsläget för det andrahandsavtal som Hamnarbetarförbundet har slutit är oklart och arbetsgivarna kommer att göra allt för att försöka sabotera uppgörelsen. Men i de tolkningstvister och strider som väntar är Hamnarbetarförbundets ställning mycket starkare än tidigare. 
Under hamnstriden har det gjorts många påhopp på Hamnarbetarförbundet och ett nytt bottenrekord när Aftonbladets ledarsida den 8 mars skyllde undersköterskornas dåliga löner och villkor på hamnarbetarna och deras kamp. 

Hamnarbetarnas seger var en seger för alla arbetare som sporrar till ökat motstånd mot regeringen och arbetsgivarnas attacker samt mot den fackliga ledningens kapitulationspolitik. Den framgångsrika fackliga kampen i hamnarna har också stärkt motståndet mot den nya antistrejklagen och regeringens planerade försämringar av anställningsskyddet. 
Hamnavtalet följdes av att ledningarna inom flera LO-förbund offentligt tog avstånd från den antistrejklag som de tidigare har godkänt.  Det gick dock inte många dagar innan samma toppar – förbundsledningarna i Byggnads, Pappers och Fastighet – på nytt gjorde en helomvändning. I måndags, den 11 mars beslöt en enig LO-styrelse att ge sitt stöd till den nya anti-strejklagen.
För LO-ledningen och de styrande i de två andra fackliga centralorganisationerna TCO och Saco,  som skyr kampen lika mycket som regeringen och arbetsgivarna, är samförstånd det övergripande målet. Även om det sker till priset av försämrad strejk- och arbetsrätt och försvagade fack. 

Solidariteten med hamnarbetarna och kampen mot antistrejklagen har skisserat början till vad som kan bli en ny vänsteropposition inom facken och sporrar till fortsatt kamp för strejk- och arbetsrätten, för demokratiska och kämpande fack med ny ledning och politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!