Handels: Nedlagd strejk – besvikna medlemmar

”Som vanligt ger ni er så lätt. Vi skulle ju ta fighten?? (…) Trodde faktiskt på er denna gång!!!” skriver en besviken handelsanställd på Handelsnytts Facebooksida (Foto: Coop).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

När Handels varslade om strejk efter strandade förhandlingar blev gensvaret stort inom facket. Många medlemmar skrev positiva kommentarer på Facebooksidorna och stödhälsningar regnade in från andra fack och även vissa politiker. Känslan av att det äntligen hände något spred sig över arbetsplatserna. Men så blev det tyvärr inte.

Fackledningen lovade att ta upp frågan om LAS, förbättrat OB-tillägg samt rejäla löneökningar. På min arbetsplats ville både kunder och medarbetare diskutera politik och facklig kamp.Dagen innan strejken skulle bryta ut kom beskedet att ett avtal skrivits under av bägge parterna.
Avtalet har ännu inte publicerats i sin helhet, så det enda som är känt är vad parterna själva presenterar. Men enligt Handels tidning Handelsnytt innebär avtalet att lönerna höjs med 774 kr/mån den 1 november 2020 och ytterligare 580 kr/mån den 1 april 2022. Åldern för inbetalning av avtalspension sänks successivt under perioden från 25 till 22 år. I handeln, som har många unga anställda, tar denna satsning något större del av löneutrymmet jämfört med andra branscher. 

I samma artikel hävdas att det ingår en låglönesatsning eftersom minimilönen höjs mer i procent än vad de andra lönerna gör. Men hyra och mat betalas inte i procent utan i kronor och ören. Dessutom är Handels en bransch med en stor andel timvikarier och underanställda.
Fackets ordförande Linda Palmetzhofer skriver själv i en debattartikel från början av månaden att: 
”Ett fast jobb på heltid, det som vanligtvis kallas normanställning, är inte norm i handeln. Bara 46 procent av de som jobbar i våra branscher har ett fast heltidsjobb. Bland kvinnorna i handeln är siffran ännu lägre – bara 25 procent.”

Av de överenskomna lönehöjningarna ska 80 procent garanteras alla anställda och 20 procent fördelas lokalt genom en pott. Den potten fördelar butikschefen själv varje år efter individuella samtal med sina anställda. De som har absolut lägst lön (timvikarier) kommer därför inte att få tillgång till dessa 20 procent av löneökningarna. Avtalet ger därför inget incitament att sluta utnyttja de allra yngsta och mest utsatta för att spara pengar i verksamheten.
Även för de fast anställda kommer skillnaden i lönekuvertet bli marginell, och med de ökade avsättningarna till pensionen minskar dessutom löneutbetalningen något jämfört med vad som kan förväntas av lönehöjningarna. 
Dessutom pågår stora nedskärningar inom vissa av branschens tungviktare. Inom Coop Norrbotten ligger stora nedskärningsbeslut från och med 1 januari 2021. Löneökningarna på 5,4 procent över tre år kommer inte att täcka upp det inkomstbortfall som den ökade arbetsbelastningen innebär för medlemmarna där. 
På min arbetsplats kommer 3 års löneökningar ätas upp av ökad arbetsbörda inom 7 veckor.

Vad som inte nämns lika tydligt är att Handels, som lovade att ta strid för förbättrat OB-tillägg, mot otrygga anställningar och för retroaktiv lön, vek sig på alla de tre frågorna. Förbättrat OB och tryggare anställningar ska de nu istället fortsätta diskutera och utreda tillsammans med arbetsgivarna – det kommer inte att leda någonstans. 
Kravet på retroaktiv lön slopades, vilket också antagligen betyder att den lokala potten som nämns ovan som sköts upp från löneförhandlingarna i våras fryser inne. När strejkvarslet ännu låg kvar debatterades bland annat H&M:s agerande inför strejken med uppmaningar till strejkbryteri och försök till att katalogisera anställdas facktillhörighet. Facket påbörjade rättsprocesser; vart detta nu efter nedlagd strejk leder återstår att se.
Att facket i slutändan inte vågade strejka för medlemmarna får också följdeffekter. HRF stod plötsligt ensamt med sitt strejkvarsel och kom under veckan också överens med arbetsgivarna om ett nytt avtal och avblåst strejk. 

Den positiva uppslutning inom facket inför strejken och den besvikelse som uppstått efter sveket vittnar om de vanliga medlemmarnas inställning. 

Den amerikanska nätjätten Amazon lanserades i år i Sverige, ett företag som är ökänt för sin arbetar- och fackfientlighet. I USA har de upprepade gånger avskedat personal som försöker etablera fack på sin arbetsplats och i Tyskland kämpar facket Verdi sedan 8 år tillbaka med sammanlagt 300 strejkdagar och andra aktioner för att få schyssta villkor och kollektivavtal.
Att strejken avblåstes kommer även att få effekter på den kommande svenska kampen för kollektivavtal inom Amazon. Hade fackets medlemmar kommit vinnande ur en strid för bättre villkor under avtalsrörelsen hade det såklart hjälpt stridsviljan i den kommande konflikten.

Vad tycker då medlemmarna om detta nya svekavtal?
På Handelsnytts Facebooksida fick artikeln om det nya avtalet mer aktivitet i kommentarsfältet än deras artiklar i vanliga fall. 
”Som vanligt ger ni er så lätt. Vi skulle ju ta fighten?? Vilken lönesatsning? Se över tillsvidare? Trodde faktiskt på er denna gång!!!” skriver en besviken handelsanställd i en av de 28 kommentarerna.
På frågan ”Ja, vad händer med retroaktivprincipen?” svarar en medlem i Handels avd 3 styrelse med 2 400 tecken. Jag kan göra hans svar kortare: ”Vi övergav den!”

Nu är det viktigt att inte tappa hoppet. Den positiva uppslutning inom facket inför strejken och den besvikelse som uppstått efter sveket vittnar om de vanliga medlemmarnas inställning. 
Fortsatt tryck mot regering och den fackliga ledningen kan vända besvikelse till kamp mot LAS-försämringar och svekavtal.


Även HRF slöt avtal och avblåste sin planerade strejk

Sent på måndagskväll slöts också ett avtal mellan Hotell- och restaurangfacket HRF och arbetsgivarorganisationen Visita. Därmed avblåses den strejk som skulle ha börjat i tisdags.
Den nya avtalet följer det så kallade märket (totala kostnadsökningen under avtalets längd blir därför 5,4 procent) och saknar retroaktiv löneökning, utan gäller från den 1 november. Enligt HRF ger avtalet totalt runt 1 200 kronor. 
Första höjningen sker 1 november 2020 och motsvarar 685 kronor per heltidsanställd. 
Den andra sker 1 april 2022 och motsvarar preliminärt 510 kronor. Hur stor den sista löneökningen blir påverkas av avsättningarna till avtalspension för unga. Den exakta löneökningen avgörs därför 31 mars 2021.
Facket fick även igenom skrivningarna som kan minska användandet av anställningsformen Enstaka dagar, men enligt Visita behåller företagen ”möjligheten till flexibilitet och att anpassa bemanning efter efterfrågan”. I förhandlingarna drev HRF även kravet att deltidsanställda som arbetar mycket mertid ska få högre sysselsättningsgrad, ett krav som man dock släppte. 
Hotell- och restauranganställdas löner och villkor är betydligt sämre än de flesta andra arbetargruppers och för att minska gapet skulle det ha krävts en kamp för ett avtal som spräckte ”märket”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!