Haninge äldreomsorg: Anställda tar strid mot slavliknande scheman

av Mattias Bernhardsson

Personalen inom äldreomsorgen i Haninge har fått nog och organiserar sig nu i kamp (Foto: Mattias Bernhardsson).

Tisdagen den 7 maj samlades anställda från äldreboenden i Haninge till möte mot de nya slavliknande scheman som håller på att införas. Mötet diskuterade hur det nya 12-timmarspasset påverkar arbetsmiljön och hälsan samt vad anställda i äldreomsorgen kan göra för motstånd.

Över 80 anställda har anslutit till kampanjen som växer för varje dag, och nu förbereds ett upprop med krav på att förvaltningen drar tillbaka schemaförsämringarna.
– Cheferna säger att 12-timmarspassen behövs för att fler anställda ska kunna gå upp i heltid. Men det stämmer inte. Det är bättre bemanning som behövs – det är en grundförutsättning för att klara omsorgsbehoven när fler jobbar heltid. Dessutom rimmar förvaltningens projekt ”heltidsresan” – där anställda pressas att gå upp i heltid – riktigt illa med kommunfullmäktiges beslut om rätt till heltid som klubbades i andan att ”heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet”, säger Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Många anställda vi pratar med beskriver det nya 12-timmarspasset mellan 08-20 på helg – ofta med jobb 07-15 dagen efter – som både psykiskt och fysiskt utmattande:
– Jag är helt slut. Hur ska vi kunna ge den ”kvalitetsvård” kommunen utlovar när vi är helt utmattade både psykiskt och fysiskt efter helgpasset?
– Det blir värre och värre, tyngre och tyngre. Jag tror inte de som införde schemaändringarna förstår vad det innebär. De förstår inte hur det är att jobba med demenssjuka, med psykiskt sjuka, med redan dålig lägstabemanning, med alla tunga lyft vi gör.
– Man är inte människa efter 12-timmarspasset; jag har ont i kroppen där jag aldrig haft ont tidigare.
– Jag kommer hem utmattad efter nya passet, hinner inte umgås med familjen, går till sängen på en gång. Sen upp och jobba igen.

Orsaken till dessa nya skandalscheman är politikernas nedskärningar på äldreomsorgen.
Det blir nedskärningar på minst 16,3 miljoner kronor på äldreomsorgen i år. De styrande politikerna har beslutat om en budget där kommunens verksamheter ska uppnå ett överskott på hela 2,5 procent. 
Anställda som vill gå med i kampanjgruppen mot de slavliknande schemaförändringarna kan mejla rs.haninge@socialisterna.org.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!