Haninge: Ännu en bluffsatsning

2007-10-24 15:31:30
Den borgerliga alliansen som styr Haninge kommun presenterade i förra veckan en påstådd satsning på kvaliteten i grundskolan och barnomsorgen. Totalt ska 25 miljoner skjutas till för en nivåförstärkning.

– Dessa extra 25 miljoner är tyvärr ingen satsning. Bara kostnaden för Kommunals löneökning 2008 kostar kommunen 16 miljoner, som man tidigare inte budgeterat en krona för. För övriga yrkesgrupper som exempelvis lärarna har man budgeterat ett lönepåslag på 2 procent för 2008, blir det några procent bättre än så är det stor risk att satsningen blir till ett underskott, säger Tobias Lindberg, initiavtagare till Vikingaskolans föräldranätverk och RS-medlem.
2007 har varit ett krisår för skolan i Haninge. Kommunledningens besked inför årsskiftet 2006/2007 var att 65 miljoner skulle sparas in under året. Nedskärningarna motsvarade 240 heltidstjänster.

Våren fylld av protester

Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen drog igång en proteströrelse med skolstrejker och demonstrationer.
Protesterna fick effekt, den 20 februari beslutade kommunen att skjuta till 15 miljoner.
Men det betydde inte att skolan räddades utan protesterna fortsatte med bland annat en skolstrejk den 7 mars. Samma dag beslutade sju av kommunfullmäktiges partier – från vänsterpartiet till moderaterna – för en uppgörelse och ett ”räddningspaket” på 39 miljoner.
Detta var dock för lite och Martina Mossberg (m), barn- och utbildningsnämndens ordförande, kunde inte lova att jobben var tryggade.
Hur stora blev då nedskärningarna?
Robert Noord (s) säger i ett pressmeddelande den 18 oktober att: ”Nu har vi tappat ett helt år och närmare 170 färre personal i förskolan och skolan”. Vad han inte säger är att han själv stödde dessa nedskärningar i våras.
Och 170 personer färre i Haninges barnomsorg och grundskola får konsekvenser.
På Vikingaskolan har man tvingats till drastiska nedskärningar, man har sagt NEJ till alla inköp vad de än handlat om, man har sagt upp alla speciallärare, eller omplacerat dessa, man har dragit ner elevhälsan till under minimikraven.
– För att skolan ska fungera som en skola saknas idag 8-10 tjänster. Elevgrupperna på lågstadiet är så stora som 32 barn, utan tillgång till speciallärare, säger Tobias Lindberg och fortsätter:
– Barnomsorgen drabbades kanske hårdast. I Dagens Nyheter stod för en tid sedan att barngrupperna smyghöjs i Stockholms innerstad men de är inte jämförbara med nivåerna i Haninge. Småbarnsgrupperna är 18 barn på 2,5 tjänster och de lite större är 22 barn på 2,5 tjänster. De nya 25 miljonerna måste ses som ytterligare en dimridå för nya underskott och nedskärningar.

Haninge näst sist

Bara en kommun i landet satsar mindre per elev än Haninge, enligt Föräldraalliansens senaste undersökning (Stockholm City 2 oktober).
Protesterna måste nu fortsätta och kraven på upprustning stärkas!
Kommunals och lärarfackens berättigande krav på löneökningar måste tillgodoses, utan att det innebär nedskärningar i verksamheten.
Den borgerliga majoriteten var beredd att skjuta till 15 extra miljoner till flytten av kommunhuset, enbart gardinerna kostade 1,5 miljoner. Då fanns det pengar, men inte till skolböcker och lärare!
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!